
det er bare kanon!
- Nyt fra Sprognævnet,
1998/4, 01.12.1998.
Spørgsmål:
Jeg har gennem længere tid funderet lidt over ordet kanon i fx Det var en kanonkamp. Det er vistnok synonymt med fantastisk. Især sportsjournalister er nu begyndt at benytte ordet mere og mere i deres sprog, men det har også vundet indpas i andre dele af pressen. Jeg mener at kanon i den omtalte forbindelse ikke er dansk, men derimod slang.
Svar:
Det er rigtigt at kanon bliver brugt som forstærkende førsteled i sammensætninger med substantiver (navneord, fx kanonsucces) eller adjektiver (tillægsord, fx kanongod) eller som selvstændigt ord (fx Det er bare kanon) og betyder noget i retning af ‘fantastisk’. Det er også rigtigt at det har karakter af slang og således især forekommer i mere uformelle tekster, herunder visse avisartikler. Men det at kanon er slang, betyder ikke at det ikke er dansk.
Uddybning:
Som du selv er inde på, bliver kanon i den forstærkende betydning brugt hyppigere nu end førhen, og ordet kan i dag sættes sammen med mange forskellige substantiver og adjektiver. Her er nogle eksempler fra vores ordsamling på sammensætninger med kanon: kanonvalg, kanonår, kanonsalg, kanonoverskud, kanonkøb, kanonfangst, kanongod, kanonfattig. Det er et meget moderne slangudtryk i øjeblikket, men det kan gå af mode med tiden, som det er set så mange gange før med slang (fx var codyl moderne i midten af 70’erne med en tilsvarende forstærkende betydning, men det bruges vistnok slet ikke i dag).
Kanon som forstærkende førsteled i en sammensætning blev i øvrigt brugt for over 100 år siden i kanonfuld (jf. Ordbog over det Danske Sprog, bd. 9, 1927). Kanon kunne også så tidligt som i 1842 stå alene som en forkortelse af kanonfuld. Udtrykket stammer fra det tyske kanonenvoll og betød oprindelig ‘fuldt ladet som en kanon’. Men på dette tidspunkt blev kanon med den forstærkende betydning altså endnu ikke brugt produktivt foran andre ord end fuld. Først i 1950’erne begynder ordet kanonsælger at blive brugt, og ovenstående sammensætninger med kanon fra nævnets ordsamling er alle fra de seneste årtier.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.01.2015 af Ida Elisabeth Mørch.