hasselbackkartofler
- Nyt fra Sprognævnet,
1990/1, 01.03.1990.
Spørgsmål:
Ordet hasselbackkartofler står i mange kogebøger og opskrifter (skrællede kartofler der skæres halvt igennem i tynde skiver og bages i ovn). Der er en del mennesker der siger “hasselbalchkartofler”. Hvad er den rigtige form, og hvad kommer ordet af?
Svar:
Den eneste form vi kan sige god for, er hasselbackkartofler. Vi kender godt sideformen “hasselbalchkartofler”, men kun fra talesprog. Ordets førsteled, hasselback-, er blevet identificeret med og omdannet til efternavnet Hasselbalch, som indgik i navnet på et forlag som i sin tid var meget kendt: Steen Hasselbalchs Forlag (1916-71).
Uddybning:
Ordet hasselbackkartofler er endnu ikke kommet med i danske ordbøger, selvom det kan spores tilbage til 1930’erne, dog i formen hasselbackskartofler (Jenny Åkerström: Prinsessernes Kogebog, I Udvalg og Oversættelse ved Ingrid Saxtorph, Oversat fra Svensk efter “Prinsessornas kokbok“, 1935). Til grund for denne form ligger svensk hasselbackspotatis. Mærkværdigvis er dette ord ikke kommet med i svenske ordbøger før i de seneste år.
Vi har mødt yderligere en dansk sideform til hasselbackkartofler, nemlig hasselbackenkartofler (Pernilles Kogebog, 1959, oversat fra svensk). I Stockholm er der en restaurant som hedder Hasselbacken, og det er dens navn der indgår i det svenske ord hasselbackspotatis og i det danske hasselbackkartofler.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 24.11.2014.