Af direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, Jyllands-Posten, 22. august 2015
“Vi ruttede ikke ligefrem med sandheden”, udtalte politikeren Søren Gade i forbindelse med Irak-sagen for nylig og udløste en strøm af avisartikler og overskrifter med ordet rutte. Udtrykket “Man skal sige sandheden, men man skal ikke rutte med den” tilskrives ofte Simon Spies. Det beskriver det kneb som spindoktorer og politikere somme tider anvender for at undgå at blive fanget i en løgn. Ordet rutte stammer fra nedertysk ruten og betyder oprindeligt ‘ at strejfe om og plyndre’. Rutte er beslægtet med rytter og giver altså mindelser om 30-årskrigens vilde landsknægte der trængte hærgende ind overalt for at plyndre bøndernes møjsommeligt indsamlede forråd og derefter at ødsle det bort. Det må være det sidste der siden har præget ordets nuværende betydning: at øde eller ødsle.
Et andet typisk træk er at der ofte indgår både nægtelser og mængder i sætninger med rutte. Allerhyppigst er vendingen ikke meget at rutte med. Der ruttes normalt med midler eller penge – eller netop ikke, for eksemplerne fra vores tekstsamlinger viser at det ikke er god stil at rutte med den slags. Til gengæld kan man godt rutte med hestekræfter og plads og mere abstrakte ting som detaljer og budskaber -og altså også med sandheden.
Den amerikanske sprogforsker Paul Grice beskrev i 1960′ erne de principper vi normalt overholder i en vellykket samtale: 1. Sig hverken for meget eller for lidt, 2. sig sandheden, 3. vær relevant, 4. udtryk dig klart. Principperne forklarer hvorfor det ud fra et sprogligt synspunkt i visse tilfælde kan være i orden ikke at rutte med sandheden. Det at give for meget information kan nemlig have den modsatte effekt og forvirre mordparten, måske ligefrem gøre ham mistænksom, og dermed blokere for budskabet. Selv om den grundlæggende forudsætning for al kommunikation er at man bestræber sig på at tale sandt, så balancerer de fire principper altså på en knivsæg, og derfor er det en god ide at være ekstra opmærksom på hvor meget eller hvor lidt information man giver.