“Bolle” – et ord på efterløn?

Indholdet på denne side er mere end 13 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Af forsker Marianne Rathje, Jyllands-Posten, 30. april 2011

“Vi boller sgu alle sammen en gang i mellem!”. Denne uomtvistelige sandhed kom ud af munden på X Factor-dommer Thomas Blachman for et par uger siden i DR 1′ s bedste sendetid.

Den skaldede dommer var træt af fokusset på én af X Factor-deltagernes seksuelle observans på bekostning af samme deltagers sangtalent. Der skal nok være nogle ældre danskere, der har fået aftenkaffen galt i halsen, men måske er der endnu flere unge, der i afsky har hvinet “eiw!!”, som er den yngre generations pendant til “ad!”. Som min unge kollega sagde den efterfølgende mandag: ‘Bolle’ er virkelig et vulgært udtryk! Med ‘bolle’ som betegnelse for den velkendte seksuelle akt sender Blachman os tilbage til 1970′ ernes brune bollerum i hippiekollektiver eller grisefester og Simon Spies’ berømte morgenbolledamer.

I 1980’erne hed det, for det de fleste af os der var teenagere dengang talte mere om end vi praktiserede, ‘gå i seng med’, og i 1990’erne fik vi så udtrykket ‘have sex’ som en ny måde at betegne en meget gammel aktivitet på.

Nullernes udtryksformer på området er for mig, der i dette årti mest beskæftigede mig med barn, kat og hus, ganske ukendte, bortset fra Østkyst Hustlers’ ‘Han får for lidt’ som man i disse år ofte kunne høre i radioen, men her ved indgangen til 2010’erne har jeg bemærket andre bruge udtrykket ‘knalde’ i et sådant omfang at man vel nærmest kan tale om at ordet har fået en renæssance.

Fx bruges det i filmen ‘Klovn’ hvor Casper Christensen flere gange omtaler aktiviteten sådan, og i sladderpressen kan man læse om Sidney Lee der knalder med sin ekskæreste.

Og som tiden er gået, har ‘bolle’ sneget sig ud i glemslen, og er i bedste fald blevet til et minde om en svunden tid – i værste fald er det blevet til et meget vulgært udtryk, til et vidne om en bruger der er skaldet og 40+, eller bare et ord der sammen med alle 68’erne er gået på efterløn.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken “Sproget” er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.