Indholdet på denne side er mere end 15 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Sprogvalg på universitetet

Janus Mortensen fra det nyåbnede forskningscenter på Roskilde Universitet, CALPIU, fortæller om den sproglige udvikling på universiteterne, og han er ikke bekymret for det danske sprog og indflydelsen fra engelsk.

Janus Mortensen skriver til daglig ph.d. om brugen af engelsk som lingua franca på danske universiteter, og han fortæller at historien tyder på at det primært er strømninger i samfundet der påvirker sprogvalget på universitetet.

Da Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 var undervisningssproget latin, og faktisk var det først i 1800-tallet at undervisningssproget gradvist begyndte at skifte til dansk. I 1900-tallet var dansk det dominerende undervisningssprog, men i 1990’erne begyndte konkurrencen fra engelsk. Det skyldes ifølge Janus Mortensen at engelsk rimer på en global markedstænkning, og engelsk bliver derfor nemt opfattet som det naturlige sprog.

Personligt er Janus Mortensen ikke bekymret for det danske sprog, men han mener den hurtige udvikling fra dansk til engelsk bør give anledning til eftertanke.

Læs hele artiklen om sproget på universiteterne på videnskab.dk’s hjemmeside.