I foråret 1948 udsendte daværende undervisningsminister Hartvig Frisch sin “Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen” (Bek. 22.9.1948) — bedre kendt som retskrivningsreformen.
Ved retskrivningsreformen i 1948 ændredes tre ting:
- Substantiver skulle nu ikke skrives med store bogstaver, men med små. Fx skulle man nu ikke længere skrive Kærlighed og Blomst, men kærlighed og blomst.
- Bogstavet å blev indført (i stedet for aa). Man skulle altså ikke længere skrive dobbelt-a i ord som laane, men låne.
- Det stumme d i datidsformerne kunde, skulde og vilde blev fjernet, man skulle nu skrive kunne, skulle og ville.
De tre ændringer, som er de største ændringer i retskrivningen til dato, gjaldt allerede fra 1948, men kom først med i Retskrivningsordbogen i 1955.
Retskrivningsordbogen fra 1955 var den første der blev udgivet af Dansk Sprognævn. Den var dog ikke lavet af Dansk Sprognævn, men lå allerede færdig og trykklar da Dansk Sprognævn blev oprettet i 1955.
I 1986 udgav Dansk Sprognævn en retskrivningsordbog som helt og holdent var Sprognævnets. Siden har der været løbende justeringer af retskrivningen, men der har kun været én egentlig retskrivningsreform — nemlig den i 1948.
Dansk Sprognævn har udviklet hjemmesiden Retskrivningsordbøger gennem historien (ROhist), hvor man kan læse om retskrivningsordbøgerne og søge i ords stavemåder gennem tiden.