Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk At eller og?
 

At eller og?

Hvordan skelner man mellem brugen af "at" og "og"?
Hvordan skelner man mellem brugen af at og og?

Svar:

Problemet opstår især fordi vi ikke rigtig kan høre en forskel i udtalen på og og at: Begge ordene udtales å, og derfor er det normalt kun i skriftlige gengivelser at der for alvor er et problem. På fx norsk har man taget konsekvensen og besluttet at der også skrives å for at og og, men altså ikke endnu på dansk.

Den generelle regel er egentlig enkel nok: Når "å" står foran infinitiv (navnemåde), skal det skrives at ("husk at skrive", "de begyndte at skrive"), i alle andre tilfælde og.

I det indsendte eksempel betyder at det samme som for at og står foran infinitiv, og så skrives det normalt at. For mange kan denne skrivemåde dog godt virke temmelig stiv og formel, og derfor vælger de i uformelle sammenhænge at skrive og: "Gider du godt gå op og købe to øl?".

Problemet er på ingen måde nyt. Erik Hansen bragte i et af sine Sprogbreve til DR dette citat fra en tekst fra 1200-tallet: "Giuær man purløk mæth uuin oc drikkæ thæn thær skad ær af hugorm..." (giver man purløg (dvs. porre) med vin å drikke (til) den der skadet er af hugorm). Her kan man se at lægebogsforfatteren Henrik Harpestreng også havde problemet og har blandet ordene sammen ved at skrive oc i stedet for at. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.