Malene Monkas undersøgelser viser at ens sprog allerede mens man er teenager og går i skole, afslører om man senere i livet flytter fra sin barndomsegn. I pressemeddelelsen fra Københavns Universitet forklarer hun: “Mine undersøgelser viser, at unge mennesker, der ender med at flytte væk for at tage en uddannelse, allerede tidligt orienterer sig væk sprogligt. De taler mindre dialekt og nærmer sig mere rigsdansk end deres sammenlignelige jævnaldrende”.
- Malene Monka forsvarede d. 20. juni 2013 sin ph.d.-afhandling med titlen “Sted og sprogforandring” på Københavns Universitet. Læs om forsvaret i en tidligere nyhed på sproget.dk.
Resultaterne bygger på interviews med informanter fra tre forskellige kommuner: Odder ved Århus, Vinderup ved Holstebro og Tinglev i Sønderjylland.
Malene Monka har også undersøgt sprogopfattelsen hos informanterne, og også her er resultaterne interessante. De viser at dialekten er bedst bevaret i Tinglev i Sønderjylland, hvilket synes at hænge sammen med at man her har et bevidst og positivt forhold til det at tale sønderjysk.
Læs mere om Malene Monkas undersøgelser:
- i pressemeddelsen “Dit sprog røber, om du flytter fra din barndomsegn” (21. juni 2013) på Københavns Universitets hjemmeside.
- i artiklerne “Teenageres sprog afslører deres fremtid” og “Dialekten skal elskes for at overleve” (21. juni 2013) på www.dr.dk.