Indholdet på denne side er mere end 8 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Nyt fra Sprognævnet 2016/2

Så er årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet udkommet.

Når et substantiv (navneord) fra et andet sprog kommer ind i dansk, skal det have et køn. Men hvordan afgøres det egentlig om det skal være fælleskøn eller intetkøn – om artiklen skal være en eller et, og hvordan kan man undersøge det? Det kan man læse om i artiklen Genus i nye fremmedord af Sune Just Christensen i det nyeste nummer af Nyt fra Sprognævnet.

Man kan også få at vide om det hedder han har været kærester med hende i 5 år eller han har været kæreste med hende i 5 år? Altså om ordet kæreste skal skrives i ental eller flertal? Det korte svar er at begge udtryksmåder må accepteres. Men hvordan kan det egentlig være at en flertalsform som kærester kan knytte sig til en entalsform som han? Det giver Jørgen Nørby Jensen et bud på i artiklen Der skal to til at være kærester.

Endelig indeholder nummeret en række svar på sproglige spørgsmål, hvor man eksempelvis kan få at vide hvad udtrykket trække af på betyder, om der er forskel på at tage ansvaret og at tage skylden, og om det hedder en eller et læk.

 

  • Nyt fra Sprognævnet udkommer fire gange årligt, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver. Læs mere på Dansk Sprognævns hjemmeside.