Bagersprog

Hvad får du hvis du bestiller en visitkage og en saltgiffel, og hvad foregår der i et kvalmkammer? Gå på opdagelse i gamle ord og udtryk som har været brugt indenfor bagerfaget.

Ordene på denne side optræder i den historiske ordbog Ordbog over det danske Sprog (1918-1956) med den redaktionelle forkortelse (bag.). Forkortelsen angiver at ordet har været brugt indenfor bagerfaget.

Se en beskrivelse af tabellens symboler og piktogrammer: Symboler og piktogrammer anvendt i Ordbog over det danske Sprog.

Klik på ordet og se opslaget i Ordbog over det danske Sprog.

Afbrækningsmaskineen. (bag.) maskine til afdeling af dej; dejdelemaskine. Lundb.
Brødformeren. (bag.) maskine, hvori den i æltemaskinen æltede dejg formes til brød. OpfB.2III.269.
dej(g)nev. [‘dain∂] (ænyd. d. s.; afl. af I. Dej; bag. (Levin; nu næppe br.), dial.) lægge ell. ælte dej (især om rugbrødsdej. Kværnd.) enhver (maa) til eget Huses Fornødenhed lade deine, og enten selv udi Husene eller hos Bagerne bage.LaugsArt. 23/1 1726.§11. Modersmaalet . . er lidt . . gammeldags, saa Moder ikke godt kan lide nybagede Ord og allermindst naar hun ikke selv maae være med at deine og slaae op.Grundtv.LSk.41. FrGrundtv. LK.166. Feilb. || m. obj.: lave dej til (brød osv.). *Deine kand mand danske Kager | Udaf bare Vand og Meel.Sort.CC. 724. *Man pløjer, saar, og i sin Sved | Sit Brød med Kummer dejner.Falst.91. D&H. || overf. (jy.) om møllesten: klumpe melet sammen til fast masse, saa der ikke kan males. de graa, sløvslidte, ubilede Møllesten skurer og dejgner med deres riflede Ganer.Aakj.VF.176. jf. Feilb.II. 345 (u. kværn).
dødbagtpart. adj. [II.2.10] (bag.) om bagværk: som er tungt, fx. fordi dejen ikke har været tilstrækkelig hævet. Amberg. Larsen. OrdbS.
Fastekringleen. [I] (bag.) en slags blød kringle. Const.Kogeb.251. Sal.2VII.786.
Fløderulleen. (bag.) butterdejskage (rulle) m. flødeskum. FrkJ.Kogeb.302.
Georginekageen. (vel af propr. Georgine, afl. af Georg; bag.) en slags lagkage. Bageri. O Hansen.Konditor-Bogen.(1916).24.
halvsigtetpart. adj. (møl., bag.) om mel ell. brød, der indeholder mindre kvanta klid). JVJens.D.35. Sal.2IV.174.
Hamborgersurbrødet. (bag.) lille, rundt surbrød uden kommen. OrdbS.
Hofdesserten. (bag., kog.) en dessert af chokolade, flødeskum og mandler. Bageri. ISuhr.Mad.7(1917).287.
Hornfylden, et. [3.2] (bag.) fyld til overflødighedshorn. Konditorforeningens Medlemsblad. 1915/18.334.
Husholdningsbrødet. (bag.) franskbrød bagt i form. Bageri.
Hvedebolleen. (-bold. Moth.H333). (jf. -brød 2; bag., nu især dial.). “Bruges undertiden i St. f. Fastelavnsbolle.” VSO. Schand.O.I.71. AndNx. DB.49.
Hvedeknopen. (bag.) mindre, rundt ell. (nu især) firkantet stykke hvedebrød (hvoraf der ved overskæring faas to hvedetvebakker). Moth.H333. Hun bragte ham Brevet i en Hvedeknop, som hun solgte ham paa Slotsvagten. Skuesp.VIII.7. VSO. JVJens.A.I.103. || i sammenligninger. Kan et syndigt Menneske æde vor Herre som en anden Hvedeknop (dvs.: i nadveren). PMøll.I.234. især (dagl.) om ganske lyse, (lidt) fyldige personer (med et lidt enfoldigt udseende): *Hun er saa trind som en Hvedeknup. Winth.II.171. han saae ud som en Hvedeknop. HCAnd.IV.354.
Hvedekringleen. (-kringel. Moth.H333). (bag., nu næppe br.). VSO.
Hvedetvebaken. (bag.; nu l. br.) d. s. s. II. Hvede. (Kalk.V.489). Hele Familien er gaaet paa Frederiksberg for at drikke The, høre Klokkerne ringe og spise varme Hvedetvebakker.StoreBededagsaften. (1864).7. smst.15. Schand.TF.II.385. D&H. Feilb.
Hæveevneen. spec. [3.2] (bag.) om gær: evne til at hæve dejen. Const.Kogeb.246.248.
Hævstykkeet. (til I. hæve 3.2; bag.) (et stykke) surdejg. MøllH.I.319. Hvorledes bliver Brødet, naar Hævstykket eller Dejgen har ligget for længe? Lommebog for Bagermestre.1902.187.
Hølperen. [‘høl’b∂r] (nu næppe br. Hylper. MHamm.FO.I.7). flt. -e. (vel fra nt., jf. (m)nt. holl. hulper; egl. sa. ord som Hjælper; bag.) andensvend i et bageri. Pol. 16/11 1898.2.sp.3. Ugelønnen for Bagersvende er mindst . . 28 Kr. for Hølpere. Lommebog for Bagermestre.1902.142. Meyer.
Isbrødet. [3] (bag.) om forsk. slags biskuit olgn. bagværk, der serveres til is. Isbrød som Marengs, Vafler, Fløjter eller Makroner. FrkJ.Kogeb.282.
Isbøsseen. [3] (bag., kog.) bøsse (I.1.4), hvori isen fryses. Huusholdn.(1799).II.132. Const. Kogeb.203.
Iskræmen. [3] (bag. ell. kog.) dessert af frossen kræm; nu især (efter eng. icecream) om fyld til isvafler olgn. Skumis kaldes en Iscrême som (ligner vanilleis), hvori indpiskes Fløde. CGinderup.Det da.Køkken. (1888).308. TelefB.1926.sp.3593.
Jærnbrødet. (bag.) brød, indeholdende jærn (1.2), beregnet paa blodfattige mennesker (jf. -tvebak). Dag Nyh. 3/12 1911.B.1.sp.2.
Jærntvebaken. (jf. -brød; bag.) jærnholdig tvebak, beregnet for blodfattige olgn. DagNyh. 3/12 1911.B.1. sp.2.
Kneder ell. (nu kun) Kneteren. [‘kne·d∂r] (Knæder. VSO. MO.). flt. -e. (ænyd. knæder; fra ty. kneter; til knede; bag.) bagersvend, der lægger dejen til fint brød. Kneder: VSO. MO. Kneter: Cit.1898.(OrdbS.). Lommebog for Bagermestre.(1902).142.
Korendekageen. (bag.) kage, der er bestrøet med melis og korender. FrkJ.Kogeb.311. KBirk Grønb.BS.23.
Krumkageen. (bag.) d. s. s. Høvlspaan 2.2 (jf. Knepkage). Moth.K360. PAHeib.Sk.II.120. Tops. I.183. || hertil: Krumkage-jærn, jærn, hvormed krumkagerne krummes. Moth.K361. Huusm.(1793).280. VSO.
Kryddertvebaken. (især bag.) tvebak, bagt af hvedemel med tilsætning af krydderier; krydder (I). VSO. MO. Schand.O.I.29. Feilb.
Krystalmelet. 1) (fagl.) krystallinsk stof, som man (ved en særlig proces) har givet melform. Sal.2XIV.801. 2) (vist dannet efter -sukker, -sæbe; bag. ell. kog.) en slags finere hvedemel. Const.Kogeb.8(1920).295.
Kræmkageen. (bag., kog.) kage med kræm (3) indeni. Chievitz.FG.171. CMøll. PF.369. PARosenb.HermanBang.(1912).20.
Kvalmkammeret. (til I. Kvalm 1; bag., foræld.) rum (fx. oven over bagerovnen), hvor dejen hensattes til hævning (raskning). MøllH.I.321.
Linsemakronen. [2.5] (bag.) linse med makrondej. FrkJ.Kogeb.311.
maltsyrnetpart. adj. maltsyrnet brød, (bag.) brød af surdejg, der er fremstillet v. hj. af rendyrkede mælkesyrebakterier, som udvikles paa en særlig tilberedt maltmæsk, og af rendyrket gær. Riget. 1/12 1913.6.sp.3. Sal.2IV.170.
Marcipanmasseen. (bag.) om (let sukret) mandeldej(g), hvoraf der ved tilsætning af sukker fremstilles marcipan. Krak. 1923.II.654.
Melkammeret. (bag.) kammer ved bageri, hvor melet opbevares. Garnisonsbageriets Meelkammer. MR.1840.15.
Mosaikkageen. (bag.) en slags bagværk, der har felter m. forsk. farve. Bageri.
Oblatpapiret. (bag.) underlagspapir under en lagkage. ORung.VS.30.
Overhvedeen. (jf. over- 1.1 samt I. Over 1, Overkrydder; bag.) den øverste af to sammenhængende hveder (II).
Overtvebaken. (jf. I. Over 1 samt Over-hvede, -krydder; især bag.) tvebak, hvis ene side danner en krumning (svarende til toppen af den bolle, der overskæres i to halvdele til tvebakker). VortHj. I2.22. (rørsvampen) ligner da i Farve og Form en Overtvebak eller en Bolle. Landm B.III.247.
Ovnsætteren. 1) (bag., foræld.) bagersvend, der satte brødene i ovnen; herdpaasætter. vAph.(1759). 2) (fagl.) haandværker, der opsætter ovne. Brandes.X.545. TelefB.1934.sp.4574.
Paasætteren. til -sætte 1; især (jf. Ovnsætter; bag.) i ssg. Herdpaasætter, om bagersvend, der har den bestilling at sætte rugbrødene i ovnen. OrdbS.
Pindsvinekageen. (kog. ell. bag.) kage med chokoladeglasur, hvori der er stukket ristede mandelsnitter. Pindsvins-: Mangor.Kogebogs Fortsættelse.23(1892).164. NutidsMad.[1931]. 291.
Pladebrødet. [I.1.2] (bag.) brød, der bages paa (bage)plade (mods. Formbrød). Const.GH.20.
Pladestageen. (bag.) redskab (stage), hvormed pladerne sættes ind i ovnen. Lundb.261.
Raskeskabet. (jf. nt. raschstube samt Kvalmkammer; af I. raske; bag.) rum (skab), hvor dejg henstilles til raskning. Elektroteknikeren.1931.192. AlbDam.B.190.
Riskageen. (kog., bag.) kage, hvortil bl. a. anvendes rismel ell. risengryn. OeconH.(1784).I.256. VSO. TomKrist.SE.99.
Rosinbrødet. (jf. -bolle, -kage; især bag.) bagværk (bolle, franskbrød) med rosiner i. Bageri. Aarb KbhAmt.1923.111.
Rugsigtebrødet. (især bag.) brød af rugsigtemel. VortHj.II1.80.
Rugsigtemelet. (især bag.) sigtet rugmel. FrkJ.Kogeb.319.
Rugtvebaken. (især bag.) tvebak, bagt af rugmel. Moth.R132. Aarestr.SS. III.145. ISuhr.Mad.10(1923).233.
Rundebrødet. (ogs. Rund-. Phønixb.FM. 1727.Nr.11.6. Birkedal.O.I.49). (jf. Fladbrød; til III. rund 1.2; bag., foræld.) lille, rundt stykke bagværk (rundstykke, bolle olgn.). den der af Hungers Nød har stjaalet et Runde-Brød.Argus.1770.Nr.2.1. KommensKringler, Annis Kager, Hvede – Simler, Tvebakker, Rundebrød. BiblNyttSkr.661. Oehl.Er.I.13. *Fyens Form, den minder lidt | om et Rundebrød (et Wiener). Rich. VL.25. NicHolm.GA.5. jf.: (to) Fireskillingsrundebrød. Blich.(1920).XXIV.23.
Saltbrødet. (jf. -giffel, -kringle, -stang; bag., l. br.) om smaabrød, bestrøet med salt inden bagningen. jeg drak mit Øl færdigt og spiste smaa Stykker Saltbrød. KLars.LF. 55.
Saltgiffelen. (jf. -brød; bag.) giffel, der er bestrøet med salt inden bagningen. ISuhr.Mad.10(1923).167.
sammalev. [-ma?l∂] (møl., bag.) male en kornsort sammen med en anden ell. fremstille en slags mel ved maling af to kornsorter samtidig; især i part. sammalet brugt som adj. det af mange Læger stærkt anbefalede Sundhedsbrød af sammalet Hvede. Pol. 27/1 1935.Sønd.22.sp.4.
Skydebrætet. 1) [1.1] bræt, der kan skydes, ell. hvormed noget kan skydes; spec.:
1.1) (nu sj.) bræt, der kan skydes for (en aabning), frem og tilbage. JHSmidth. (VSO.). Bl&T. om bordfløj: S&B.
1.2) (bag., foræld.) bræt, hvormed brød skydes ind i og ud af ovnen; skydsel. Amberg.
1.3) om del af maskine; fx. i kardemaskine: Hannover. Tekstil.II.359. 2) [7]skydeskive (2). Moth. S397.
Skørdej(g)en. (bag.; nu l. br.) kagedejg af lignende art som mørdejg, men med mere smør og mindre sukker. Mangor.KogebogsFortsættelse.5(1854).99. LAdeler.Kogebog.(1893).97. || overf.: ikke være af skørdejg, ikke være skrøbelig, sart; være robust, kraftig. Hun er ligegodt Krabatens, den unge Frøken, hun er ikke af Skjørdejg! CMøll.F.164.
Slagstageen. [I.12.1] (jf. ty. schlagschieber; sml. Slaastage; bag.) redskab (stage) med langt, smalt blad, hvormed fint brød (franskbrød) indsættes i ovnen. VSO. Lundb.261. Aftenbladet 4/6 1933.11.sp.4 (se u. V. skue).
Smaatbrødet. (bag.) om rundstykker, kryddere, simler olgn. Pol. 15/9 1940.6.sp.6.
Smørberkeset. (bag.) berkes, hvortil der er anvendt rigeligt smør. Smør- eller Theebirkes. JulianeDahl. Kogebog.(1855).591. Pol. 25/1 1940.11.sp.6.
Smørdej(g)en. (efter ty. butterteig; bag.) d. s. s. Butterdej. Moth.S548. Mariebilleder af Sølv, Kobber, Messing . . Sukker, Smørdei. Bagges.DV.XI.90. Det samme (dvs.: at det er ufordøjeligt) gælder om Smørdej, hvilket ogsaa er udtrykt i det bekjendte Ordsprog: “Svinelæder forgaar, men Butterdej bestaar”. HStrøm.BørnsKost. (1883).41. ISuhr.Mad.10(1923).237.241. || hertil: Smørdej(g)s-kage, -kringle, -rand, -snitte ofl.
Smørhornet. (bag.) horn (3.4), der tillaves med rigeligt smør (margarine). FrkJ.Kogeb.23(1921).284.
Smørkiksen. (bag.) kiks, fremstillet af smørdej. Nutids Mad.2(1936).317.
Smørkræmen. (bag., kog.) en af flormelis, smør, æggeblomme (og vanille) fremstillet kræm. ISuhr.Mad.10(1923).248.272. NutidsMad.[1931].291.
Sparebrødet. (jf. Menagebrød; bag.) hjemmebagt brød, til hvis dej der er anvendt melbesparende tilsætninger, ell. i hvis dej der er brugt vand for mælk olgn. Pol. 20/11 1940.11.sp.4.
Speciekage, Specieskageen. [5] (jf. -krans; bag.) d. s. s. Specie 5. (kager) à 2 Øre . . Speciekager. Bageri.
Speciekrans, Specieskransen. [5] (bag.) lille (specie)kage i form af en ring. Species-: ERasmussen.Conditori.(1865).45. Specie-: NutidsMad.2(1936).326.
Sporejærnet. spec. [I.3.3] (bag.): kagespore (klejnespore). Moth. S675. CMüller.Koge-Bog.(1785).23. Const. Kogeb.118. Feilb.
Strutbakkelseen. (jf. Strudbakkelse; bag.) 1) (til Strut 2; nu næppe br.). Strudbakkelse, Strutbakkelse, et Slags Kager i Kiøbenhavn, i Form af en tynd, kantet Pølse, som koges i Smør eller Fedt. MO. 2) (til II. strutte 2) en slags særlig høj vandbakkelse. Bagning.52.
Svanekageen. (bag.) en slags lagkage. Bageri.
Sølvkageen. (bag.) sandkage, der er helt hvid (bl. a. tilberedt af æggehvider). Const.Kogeb.254. Bagning.13.
Taffeloblaten. (jf. Oblat 2.1; bag.) dejgskive som underlag under konditorkager. VareL.4631.
Talbrødet. (bag., foræld.) det brød i en bagning (bægt), hvorpaa der tryktes et tal, som angav antallet af brødene i bagningen. VSO. MO.
Tekageen. 1) (bag.) (smaa)kage, der spises til te. Const.GH.33. ISuhr.Mad.10 (1923).254.261. 2) (nu næppe br.) lille skive (kage) af sammenpressede teblade. Funke. (1801).II.211. VareL.(1807).III.205.
Tilslaaningen. vbs. til -slaa; spec. (jf. -slaa 2, -slag 2; bag.) konkr., om vand ell. mælk, der tilsættes brøddejgen under æltningen. LSal.II.303.
Tællestueen. [VII.1] (fagl.) stue, mindre rum, hvori (op)tælling foregaar; fx. paa Mønten: i den gamle Møntgaard . . stod Tante M. . . i Tællestuen og talte Landets Penge. ORung.VS.86. || (bag.) rum, hvor brødet (før det sælges fra butikken) indbæres til tælling (og hvor ogs. forsk. andre arbejder udføres).
Underhvedeen. (jf. Under- B 1.2, II. Under, Underkrydder; bag.) den af den overskaarne hvedebolles nederste flade halvdel dannede hvede (II).
Underskorpeen. (jf. Under- B 1.2; bag.) skorpe paa undersiden af brød. vAph. (1759). OeconH.(1784).II.110. BornhHaandv Er.75.
Undertvebaken. (jf. Under- B 1.2 samt II. Under, Under – hvede, -krydder; især bag.) tvebak, dannet af den underste halvdel af den overskaarne bolle. VSO.VII.301. Vort Hj.I,2.22.
Vaffelbladet. (bag.) om hvert af de blade i et vaffeljærn ell. andet lign. apparat, hvorimellem vaflen bages. KonditorlaugetsMedlemsblad. 1/1 1938.16.sp.2.
Vandberkeset. (bag.) berkesbrød, hvortil der anvendes vand i st. f. smør. JulianeDahl.Kogebog.(1855).590.
Vandfranskbrødet. (bag.) franskbrød, hvortil dejen er lagt i vand (og ikke i mælk). Winth.(Tilsk.1918.I.150). MReinhardt.FE. II.90.
Vandglasuren. (bag.) glasur af sukker, udrørt i vand (m. forsk. tilsætninger). ISuhr.Mad.10(1923).247.
Vandhævningen. (bag.) hævning, hvorved dejen (i varmt vejr) lægges i koldt vand (for at forhale gæringen). Nutids Mad.2(1936).299.
Vandkransen. 1) (med.) vandfyldt krans (4.1), brugt som underlag for legemsdel ved lang sengeliggen. VortHj.II,2.236. 2) (bag.) kransformet bagværk, hvortil dejen har ligget og hævet i vand. NutidsMad.2(1936).304. 3)
plante af slægten Zannichellia Mich. (med kransstillede blade). Lange.Flora.204. Rostr.Flora.I.14 (1925).87. || (foræld.) i flt., efter Reichenbachs system, navn paa en gruppe vandplanter, hvortil bl. a. hører tusindblad, Myriophyllum L. Drejer.BotTerm.277.
Vandrebordet. [3.2] (bag.) indretning (i store bagerier), hvorved brødet under bagningen føres gennem ovnen. GyldendLeks. 121.
Wienersvenden. (bag.) bagersvend, som laver wienerbrød. Lommebog for Bagermestre.(1902).142. i det store Bageri (var der) Wienersvende, Dejglæggere, Knetere. Aftenbladet. 4/6 1933.11.sp.4.
Visitkageen. (bag.) navn paa en slags smaa, lækre (konditor-)-kager (egnet til at serveres ved eftermiddagsvisitter). NatTid. 1/10 1926.Aft.6.sp.1. Socialdem. 24/6 1951.Sønd.4.sp.4.
Vægstikkeen. (bag.) opretstaaende metalramme forsynet med et antal vandrette pinde, hvorpaa plader med brød ell. kager kan anbringes. Telef B. 1944.sp.4715.
Æblefisken. (bag.) aflang kage, bestaaende af et firkantet stykke butterdejg, der lægges sammen om æblemarmelade. Nordisk Bager- og Konditor-Leksikon.I.(1948). 138.
Æblesnitteen. 1) afskaaret stykke æble. se u. I. Snitte 2.1. 2) (bag.) afskaaret stykke æblekage (3). Bl&T.
Æbletaskeen. (bag.) d. s. s. -top. BerlTid. 12/12 1949.M.20.sp.3.
Æbletopen. (jf. -taske; bag.) kage med æblemarmelade imellem underlaget og den halvkugleformede overdel. Nordisk Bager- og Konditor- Leksikon.II. (1949).1268.
Æggekringleen. (bag., foræld.) kringle, der overstryges med æggehvide og koges. Langebek. Lex.A42 c (Æg-). Cit.1772. (Nordisk Bager- og Konditor-Leksikon.II.(1949).648). Oehl.XV. 174. i sammenligning: hun er saa . . let og trind som en Æggekringle. Winth.IX.139.