Kampagnen Videre i teksten har hjemmesiden viderenu.info, hvor man bl.a. kan læse at over en million danskere har så store læse- og skrivevanskeligheder at det skaber problemer for dem på jobbet og i fritiden. Der findes imidlertid en række it-værktøjer der kan hjælpe svage læsere og ordblinde til at klare sig bedre i hverdagen. På hjemmesiden kan man bl.a. se videoer med ordblinde der fortæller hvordan de har haft glæde af disse it-værktøjer, som har hjulpet dem med at læse og skrive.
Man kan også læse og se video om de mange forskellige elektroniske hjælpeværktøjer på kampagnesiden, bl.a. kan man få en slags læsepen som scanner tekst og læser det højt, og et diktatprogram hvor man diktere den tekst man vil have skrevet.
På projektet Mobillæsnings hjemmeside (mobillaesning.dk) kan man finde videovejledning til forskellige typer af apps som kan hjælpe med at læse og skrive tekster på smartphones.
Ny skrifttype for ordblinde
Ordblinde oplever ofte at skriften flyder sammen, roterer og spejlvendes. Derfor er al tekst på Videre i tekstens hjemmeside skrevet med en særligt udviklet skrifttype, Dyslexie, der er udviklet specielt til ordblinde. Manden bag skrifttypen er en hollandsk, ordblind grafiker ved navn Christian Boer, som oprindeligt udviklede den til eget brug for bedre at kunne læse. I dag er skrifttypen meget populær hos ordblinde, som oplever at de læser bedre og hurtigere når fonten er Dyslexie. Det der gør Dyslexie lettere at læse end andre skrifttyper, er bl.a.:
- at ingen af bogstaverne ligner hinanden
- at der er større mellemrum mellem bogstaverne så de ikke så let flyder sammen
- at de store bogstaver er større end normalt så man ikke så let overser et punktum
- at bogstaverne rent grafisk er tungest i bunden så de ikke så let ‘flyver væk’ for øjet.
- Læs mere om Videre i teksten-kampagnen på kampagnens hjemmeside, og læs om de mange it-hjælpeværktøjer.
- Læs mere om udviklingen af skrifttypen Dyslexie.
- Læs artiklen Ordblindes hjælpemidler forbudt til eksamen på Fagbladet 3F’s hjemmeside.