Ad eller af? Hans eller sin? Ligge eller lægge?
Dansk Sprognævns “Sproghjælp” giver hjælp til de mest typiske sproglige udfordringer. “Sproghjælp” kommer på app og på nettet, og med disse sproglige huskesedler kommer Dansk Sprognævn elever og lærere, kommatvivlere og andet godtfolk til sproglig undsætning.
“Sproghjælp” er 29 korte og hurtigt læste huskesedler om sprogrigtighedsemner og henvender sig især til elever i 7. til 9. klasse og på ungdomsuddannelserne. Men alle andre sproginteresserede – unge som ældre – kan have glæde af sproghjælpen. Sproghjælp kan hentes som app til mobilen og som pdf-fil på Dansk Sprognævns hjemmeside og sproget.dk.
29 sproglige udfordringer
Inden for hvert emne forklares reglerne kortfattet, klart og med mange eksempler. De 29 sproglige emner er:
- Ad eller af
- Adjektiver
- Adverbier
- Bindestreg
- Endelser -ende eller -ene
- Ét eller flere ord
- Får eller for
- Genitiv
- Grammatiske ord
- Hans eller sin
- Komma – basisreglerne
- Komma – startkomma
- Kreativ tegnsætning
- Ligge eller lægge
- Nogen eller nogle
- Ordklasser
- Pendulord
- Pronomener
- Punktum
- R-problemer
- Store og små bogstaver
- Substantiver
- Sætninger
- Sætninger – find ledsætning
- Sætninger – sætningsled
- Tegnsætning – de små tegn
- Tegnsætning – de store tegn
- -t eller -ede
- Verber
– Vi har udformet Sproghjælp som en række huskesedler fra Dansk Sprognævn fordi vi gerne vil have at de skal fungere som hukommelsesstøtte i klasseværelset og ved lektielæsningen, siger Line Pedersen fra Dansk Sprognævn. Vores ønske er at særlig uddannelsesområdet vil kunne bruge hjælpen, fx ved at læreren kan sige: “Peter, du må lige læse op på bindestreger på din smartphone til næste gang du skal aflevere stil”. Men bl.a. fra vores spørgetelefon ved vi at mange andre også vil kunne få glæde af at få opfrisket reglerne. Og vi taler om alle aldre.
– Den flittige brug af sociale medier som Twitter og Facebook frembringer mange kreative stavemåder, men kan samtidig skabe større usikkerhed om de officielle regler. Man får ganske enkelt flere slå- og stavefejl ind på nethinden, og til sidst kan man komme i tvivl, siger Sprognævnets direktør Sabine Kirchmeier-Andersen.
Appen hedder Sproghjælp og er gratis. Den ligger både i App Store og på Google Play (Android Market). På dsn.dk/sproghjælp og sproget.dk findes Sproghjælp som pdf-filer lige til at printe.