“Spørg Videnskaben” på videnskab.dk har fra en læser fået et par spørgsmål om frakturskrift, en skrift som i dag er gået i glemmebogen. Man kan dog stadig finde enkelte bøger på biblioteket der er skrevet med denne gamle, snørklede skrifttype, men det er ikke mange.
I Tyskland blev fraktur betragtet som et stykke gammel kultur, skriver forskningsadjunkt ved Kunstakademiets Designskole Sofie Beier. Da nazisterne kom til magten i Tyskland, blev det kutyme at man brugte fraktur da Hitler mente det var en særlig nordisk skrifttype. I 1941 forbød Hitler imidlertid fraktur igen med den begrundelse at det var jødiske bogstaver. Den rigtige forklaring, mener Sofie Beier, var nok at der var for få der kunne læse den – især i de lande der var besat af Tyskland, var der problemer med at tyde frakturskriften.
Fraktur var den mest populære af de dengang fire mest dominerende gotiske skrifttyper. I frakturskrift benytter man sig af tre forskellige s’er med hver deres navn. Af de tre er det tyske tegn for to s’er (eszett) det eneste der stadig er i brug i dag.
I Danmark forsvandt frakturskriften langsomt fra midten af 1800-tallet, og efter 2. verdenskrig blev den ikke brugt længere fordi danskerne forbandt skrifttypen med de tyske nazister.
- Læs artiklen i sin fulde længde på videnskab.dk. I artiklen kan man også se eksempler på de 4 mest dominerende gotiske skrifttyper og hver af de tre s’er brugt i frakturskriften.