Femte udgave af Retskrivningsbogen er udkommet

18. november udkommer den nye udgave af Retskrivningsordbogen. Sammen med forlaget Lindhardt og Ringhof udgiver Sprognævnet den trykte udgave.

Den nye udgave af Retskrivningsordbogen rummer 67.500 opslagsord og yderligere 11.500 ord i sammensætningseksempler. Under opslagsordet flokdyr er der fx nu angivet sammensætningen flokdyrsmentalitet. Udover de mange opslagsord finder du 62 paragraffer med retskrivningsregler.

Med 5. udgave er Retskrivningsordbogen ajourført så også stavningen af det nyere ordstof er tilgængelig, og så retskrivningsreglerne afspejler den praksis der er karakteristisk for klar og nutidig sprogbrug.

I den nye udgave finder du en række ændringer

1) Sprognævnet anbefaler ikke længere at man undlader startkomma ved ledsætninger. Det betyder at der nu ikke længere er nogen anbefaling, hverken til fordel for tilvalg eller fravalg af startkomma (jf. § 45). Det er således stadig valgfrit at sætte startkomma.

2) I Retskrivningsreglerne er der indført retskrivningsændringer i bl.a. § 38 om adverbielt -t, hvor -t nu bliver obligatorisk ved alle mådesadverbialer, fx bitterligt og udtrykkeligt, og ved langt de fleste tidsadverbialer, fx årligt og månedligt.

3) Den digitale version af ordbogen er gjort langt mere brugervenlig. Eksempelvis kan man vælge mellem danske og latinske betegnelser for ordklasserne, altså fx navneord i stedet for substantiv. Det er også lettere at orientere sig i reglerne ved opslag. Ordbogens nye funktioner virker kun på ro.dsn.dk (og snarest på sproget.dk), og af den grund lukkes roplus.dk.

Normeringen af dansk retskrivning er Dansk Sprognævns særlige og mest centrale opgave, og Retskrivningsordbogen er nævnets væsentligste redskab til at fastholde den skriftlige norm for dansk. Uden en sådan norm vil både analoge og digitale kommunikationsprocesser være vanskelige og mindre effektive.

Læs mere

Besøg Dansk Sprognævns hjemmeside, og læs mere om den nye udgave af Retskrivningsordbogen.