Heftige debatter om afvigelser fra korrekt dansk i medierne tyder på at danskerne ikke lærer nok om sproglig variation gennem deres uddannelser. Det skriver Jan Heegård Petersen, Eva Skafte Jensen og Jørgen Schack i indlægget “Tak til alle de der gør en indsats for vores sikkerhed – om talestile og nultolerance”.
Artiklen tager udgangspunkt i debatten efter Dronningens nytårstale i 2016, hvor Majestæten brugte nominativformen (grundledsfald, nævnefald) de i stedet for akkusativformen (genstandsfald, afhængighedsfald) dem i en relativsætning. En gennemgang af forskellige tekstkorpusser viser dog at den grammatiske variation med de ikke er særlig udbredt, sådan som den efterfølgende debat ifølge forskerne syntes at give udtryk for. De ser derfor debatten som en afspejling af en manglende tolerance overfor grammatiske afvigelser og sproglig variation, og de mener på den baggrund at uddannelsessystemet med fordel kunne sætte mere fokus på grammatisk variation og forskellige sprogstile.
- Jan Heegård Petersen er lektor i dansk ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (NorS), Københavns Universitet.
- Jørgen Schack er seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
- Eva Skafte Jensen er seniorforsker ved Dansk Sprognævn.