Indholdet på denne side er mere end 16 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Danske retningsadverbier og rumlig orientering – eller: Hvorfor siger de ud til Odense?

Henrik Hovmark holder foredrag om danske retningsadverbier på Selskab for Nordisk Filologis møde torsdag d. 11. september 2008.

Mødet i Selskab for Nordisk Filologi finder sted torsdag d. 11. september 2008 kl. 19.30 på Københavns Universitet, Njalsgade 136, bygning 27, lokale 27.0.17 (i stuen).

På dansk er det meget almindeligt at man benytter sig af de såkaldte retningsadverbier ud/ind/op/ned osv. når man ønsker at udtrykke at man enten befinder sig et bestemt sted eller skal et bestemt sted hen. Skal man fx til lægen, kan man sige jeg tager ud/ind/op/ned/hen/over/om til lægen alt afhængig af den relation man har til det pågældende sted i talesituationen. Henrik Hovmark har i sin ph.d.-afhandling, “Danske retningsadverbier og rumlig orientering”, beskæftiget sig med brugen af de danske retningsadverbier, og han har især interesseret sig for sammenhængen mellem sprog, kultur og kognition, og forsøgt at beskrive hvilke kognitive og kulturelle betingelser der kan siges at gøre sig gældende når man skal vælge et retningsadverbium.