book

chip eller chips i pluralis

af Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævns svarbase, 15.10.2021.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Vi er i tvivl om om vi skal skrive chips eller chip i pluralis; det drejer sig om en formel tekst om ‘mikrochips’. Ifølge Retskrivningsordbogen kan vi både bruge chip og chips, men vi synes egentlig at det er lettest at se at det er i flertal hvis vi skriver chips. Samtidig tænker vi på om det vil forvirre modtagerne, og om der er risiko for at det bliver misforstået som om det er de spiselige chips.

UdråbstegnSvar:

Vi tror at konteksten vil forhindre misforståelser.

En søgning i vores store tekstsamling på mikrochip og mikrochips viser at formen med -s, altså mikrochips, overordnet er mest frekvent i de artikler fra danske medier som vi især har i vores korpus.

Når det gælder brugen af den korte variant, altså chip og chips, viser en stikprøveundersøgelse at chip stort set kun bruges om mikrochip, og at formen uden -s ikke så ofte bruges i pluralis.

Chips bruges om mikrochip i 12 ud af 52 forekomster i en stikprøve fra Berlingske i 2019. I resten af eksemplerne bruges chips om spiselige snacks.

Chip bruges næsten udelukkende om mikrochip, nemlig i 23 ud af 25 forekomster i en tilsvarende stikprøve fra Berlingske i 2019. I ganske få ud af de 23 artikler er chip brugt som pluralisform, fx

I Danmark er RFID-chippen mest udbredt, og internetbutikken [..] oplyser, at de har solgt omkring 10.000 chip på verdensplan. (Berlingske 2019).

I 17 forekomster bruges det i singularis, fx

Puden indgår i et topavanceret system, som også omfatter en lille chip, han har fået indopereret i lungepulsåren tæt ved hjertet. (Berlingske 2019).

I en række eksempler er det svært at afgøre om chip bruges i singularis eller pluralis.

Stikprøverne viser altså at chip sjældent bruges om mikrochip i pluralis. Så selvom ordet ifølge Retskrivningsordbogen både kan have formen chip og chips i pluralis, vil det være mest i overensstemmelse med praksis at bruge formen med -s, altså chips. Præcis sådan som I også har tænkt.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 09.12.2021.