book

hvornår blev Kjøbenhavn til København?

af Jørgen Nørby Jensen, Nyt fra Sprognævnet, 2016/3, 01.09.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Engang skrev man Kjøbmand, Kjøbenhavn, Kjerteminde osv. samt Sverrig (for Sverige). Hvornår ændrede man stavemåden fra Kjøbenhavn til København osv., og hvornår ændrede man stavemåden fra Sverrig til Sverige?

UdråbstegnSvar:

Bogstavet j efter k og g i almindelige ord som gennem, købmand, gælde, kærlighed, skøn osv. blev officielt afskaffet med en retskrivningsbekendtgørelse i 1889, men der har dog utvivlsomt været privatpersoner der holdt fast i stavemåder som gjennem, Kjærlighed, skjøn osv. efter 1889. I stednavne holdt j sig længere, og i de officielle retskrivningsordbøger var der valgfrihed mellem fx København og Kjøbenhavn og mellem Køge og Kjøge helt til 1938. Bystyret i København havde dog allerede i 1906 ændret Kjøbenhavn til København. Stavemåden Kjøbenhavn er fortsat i brug i en række firmanavne m.m. Den første officielle retskrivningsordbog (Svend Grundtvig: Dansk Haandordbog) fra 1872 gav valgfrihed mellem Sverrig og Sverige, og sådan var det frem til 1955. Retskrivningsordbogen fra 1955 medtog ikke stednavne, men fra og med Retskrivningsordbogen fra 1986 er kun staveformen Sverige med.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.12.2016 af Ida Elisabeth Mørch.