book

forhåbentligvis

af Jørgen Nørby Jensen, Nyt fra Sprognævnet, 2004/3, 01.09.2004.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg er flere gange stødt på ordet forhåbentligvis, men jeg kan ikke slå det op i nogen ordbøger. Eksisterer ordet?

UdråbstegnSvar:

Ja, det gør det, men det er sjældent – i hvert fald i skriftsproget – og det regnes normalt ikke for korrekt. Argumentet er at der er tale om en sammenblanding af to ord. Første del er naturligvis ordet forhåbentlig, mens der for sidsteleddets vedkommende nok er tale om afsmitning fra ord som sandsynligvis, heldigvis, muligvis, begribeligvis, afslutningsvis og lignende.

Uddybning:

Der er ikke tale om nogen helt ny orddannelse. I vores samlinger er de ældste eksempler på forhåbentligvis fra midten af 1980’erne, og i norsk kendes forhåpentligvis i hvert fald fra begyndelsen af 1970’erne. På internettet kan man også finde eksempler på forhåbentligvis, og en

søgning i artikeldatabasen InfoMedia (www.infomedia.dk) gav ca. 50 forekomster, fx

“Nok et afrikansk militærstyre trækker sig forhåbentligvis bukkende tilbage, når det lille bjergland Lesotho midt inde i Sydafrika sidst i denne måned afholder valg. For første gang i 23 år ((Politiken, 18.3.1993))

“I mosen fandt man særdeles velbevarede skibe, og udgravningerne i disse år afdækker forhåbentligvis flere rester fra skibe ((Weekendavisen, 16.5.1997))

“Forhåbentligvis vil den nye tørre stil og de gennemskuelige etiketter således kunne hjælpe forbrugeren med at fortrænge de værste mareridt med Liebfraumilch ((Berlingske Tidende, 21.4. 2002))

Til sammenligning var der over 30.000 eksempler på forhåbentlig.

Men forhåbentligvis findes altså, og det bruges, som det fremgår af eksemplerne, i nøjagtig samme betydning som forhåbentlig. Som sådan er der altså tale om et overflødigt ord, og da der ydermere er en del sprogbrugere der reagerer imod det, bør man nok hellere bruge forhåbentlig.

Tidligere har man i øvrigt også kunnet finde eksempler på formen forhåbeligvis. Ordbog over det Danske Sprog, bd. 5, 1923, nævner følgende eksempel fra Bornholmske Samlinger, 1920: Rigidse Grubbe .. fandt forhaabeligvis varig Ro i sit Gravsted i Københavns Frue Kirke. Ordet er afledt af det forældede adjektiv forhåbelig (‘som man kan håbe eller vente; som er til at håbe’).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 02.12.2014.