book

bøttekort

af Jørgen Nørby Jensen, Nyt fra Sprognævnet, 2002/4, 01.12.2002.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

I forbindelse med en bestilling af små kort uden tekst har jeg brugt ordet bøttekort. Mine kollegaer kender ikke ordet og påstår at jeg selv har fundet på det, men det har jeg ikke, og i boghandlerne ved de godt hvad bøttekort er. Kan Dansk Sprognævn bekræfte at ordet findes?

UdråbstegnSvar:

Ja, det kan vi, men særlig udbredt er det nu ikke. Det er ikke med i nogen af de ordbøger og opslagsværker som vi har til rådighed, og i vores ordsamlinger har vi heller ingen eksempler.

Uddybning:

Ordbog over det Danske Sprog, bd. 3, 1921, kender bøttepapir (‘håndgjort papir’) og bøttepap (‘håndgjort pap’), men ikke bøttekort. I et supplementsbind til ordbogen (bd. 2, 1994) nævnes desuden bøtterand (‘rand (som) på bøttepapir’) og bøttesvend: Ved Bøtten arbeide to Svende, Bøttesvenden (der Büttgesell) og Kautscheren (der Kautscher) (Magazin for Kunstnere og Haandværkere, 1831). En Kautscher er det samme som en gausker: ‘en arbejder hvis hverv det er at gauske’, dvs. tage de våde ark papir af formen og lægge dem mellem filt).

I de nævnte sammensætninger betyder bøtte ‘kar, hvorfra håndformning af papir foregår, ell. beholder i papirmaskinen, hvorfra papirmassen løber ud’ (ODS, bd. 3, 1921). Ordet er indlånt fra nedertysk butte, der kan føres tilbage til det latinske butta, ‘tønde’ (jf. Politikens Etymologisk Ordbog, 2000).

En søgning blandt danske hjemmesider på internettet, i Polinfos artikeldatabaser (www.polinfo.dk) og i Korpus 2000 (www.dsl.dk) gav en halv snes forekomster af ordet bøttekort – de fleste fra boghandler og beslægtede foretagender, fx “Helårskort, fødselsdagskort, og bøttekort i fineste kvalitet er også i vort sortiment – i alt mere end 1300 varenumre alene indenfor postkort. Kortene leveres med tiltryk efter kundens eget ønske (www.ballermann.dk/profil.html, besøgt oktober 2002)” Desuden har digteren Søren Ulrik Thomsen brugt ordet i et essay i Politiken: “Selvom det er godt af vejen i forhold til min bopæl, finder jeg næsten dagligt en undskyldning for at cykle ud i Nordre Frihavnsgade, hen på Gl. Kongevej eller ned i St. Kongensgade, hvor jeg så under påskud af at købe Darjeeling Supreme, bøttekort og charcuterivarer går rundt og sniffer dén herligt intense stemning, der kun opstår i tætte storbyområder, hvor der – alt sammen på én gang og midt imellem hinanden – stadig både er beboelse, butikker, kontorer og kørende trafik (Politiken, 4. august 2002, www.polinfo.dk)

Et bøttekort er ‘et lille (evt. håndlavet) kort med plads til korte meddelelser, fx gratulationer, og billeder eller tegninger’. Nu om dage laves de nok mest på computer. Og sådan kan et færdigt bøttekort så se ud (www.pspvenner.dk/tutorials/bottekort/bottekort.htm).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.01.2015 af Ida Elisabeth Mørch.