book

spritny

af Jørgen Schack, Nyt fra Sprognævnet, 2005/4, 01.12.2005.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvor gammelt er ordet spritny, og hvorfor siger vi egentlig sådan: Hvor kommer spritten ind i billedet?

UdråbstegnSvar:

Elementet sprit– i spritny har ikke noget med det velkendte ord sprit at gøre. Spritny er et lån fra svensk, hvor det skrives spritt ny. Det svenske spritt er et adverbium (biord) med forstærkende betydning: ‘aldeles, fuldstændig’. Med samme betydning som spritt bruges i svensk også adverbierne splitter (i forbindelsen splitter ny) og splitt (i forbindelser som splitt galen, splitt naken og splitt ny). Det svenske splitter og den afkortede form splitt har samme oprindelse som det danske ordelement splitter– (i fx splitternøgen), nemlig tysk Splitter ‘splint’ (jf. dansk splinterny).

Uddybning:

Det ældste belæg på spritny i Sprognævnets samlinger er fra 1987: “”Det hele skal være sprit-nyt. Gentagelser er ødelæggende. Traditioner er tåbelige.” (Monica Ritterband i bogen Images, s. 113)” Ordet blev dog først almindeligt i dansk henimod slutningen af 1990’erne. Det kom med i 3. udgave af Retskrivningsordbogen, som udkom i 2001.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.03.2016 af Ida Elisabeth Mørch.