book

te

Nyt fra Sprognævnet, 1991/3, 01.09.1991.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Vi er en 8. klasse som gerne vil have en forklaring på følgende:

Ud af 16 elever staver 11 af os the. Ifølge Retskrivningsordbogen skal det staves: te. Ikke desto mindre står der the på alle tepakker og lignende. Er det en gammel stavemåde? I den tidligere retskrivningsordbog skulle te også staves te. Hvor kommer ordet fra, og hvorfor fastholder man ikke the når nu så mange bruger den stavemåde? Vi er enige om at the virker mere smart end det lille næsten uanselige te.

UdråbstegnSvar:

De korrekte stavemåder er jo dem der står i Retskrivningsordbogen. Og da det er stavemåden te uden h der står i Retskrivningsordbogen, er det altså den man er nødt til at bruge fx til eksamen for ikke at få fejl.

Uddybning:

Men I har fuldstændig ret i at det næsten altid er den gamle stavemåde the der står på tepakker og lignende. Og det gør selvfølgelig at fejlen the er en “finere” stavefejl end hvis man fx skriver “vad” i stedet for hvad, “parantes” i stedet for parentes, “umuglig” i stedet for umulig eller “udemærket” i stedet for udmærket. – Men en fejl er det altså.

Ordet te stammer længst ude fra kinesisk. I sidste halvdel af 1600-tallet kom det ind i dansk gennem det hollandske thee. Og til at begynde med blev det derfor i dansk stavet Thee eller The. (Det store T skyldes at man indtil 1948 skrev alle navneord med stort begyndelsesbogstav). Men allerede i den første danske retskrivningsordbog fra 1872 blev den officielle stavemåde den uden h, altså Te (og senere te).

Man kan undre sig over at stavemåden the ikke er blevet genindført i Retskrivningsordbogen når den nu er så almindelig ude i det virkelige liv. Men det blev den altså ikke, og der er nok heller ikke chance for at den bliver det. Et stumt bogstav der én gang er røget ud af Retskrivningsordbogen, er det nærmest umuligt at få ind igen. At te skulle blive ændret til the, er (næsten) lige så utænkeligt som at vi skulle finde på at genindsætte de stumme h‘er i ord som bibliotek, rabarber, teater, trone, ur (der tidligere har kunnet skrives Bibliothek, Rhabarber, Theater, Throne, Uhr).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 24.11.2014.