Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet pluralis af iPad og iPhone
 

pluralis af iPad og iPhone

Hvordan skrives iPad og iPhone? Og hvordan bøjes ordene i pluralis?
af Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævns svarbase, 2012/2, 16.10.2012.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan skrives iPad og iPhone? Og hvordan bøjes ordene i pluralis?

UdråbstegnSvar:

Disse ord står i øjeblikket i et vadested mellem at være navne og appellativer. Indtil videre vil vi anbefale at I skriver det sådan som varemærkeindehaveren (Apple) gør, dvs. iPad (med stort P).

Man kan forsøge at undgå at skrive ordet lige efter punktum eller i starten af en tekst, men hvis det ikke er muligt, skrives det IPad.

Mht. bøjningen anbefaler vi en iPad – iPad’en/iPadden – iPads – iPadsene. Muligheden med dobbelt-d findes fordi a’et er kort – dog udtales dd ikke blødt som fx i padden. Muligheden med apostrof i bestemt form findes ifølge § 6.4. i retskrivningsreglerne i Retskrivningsordbogen (4. udg., 2012). Det samme gælder i øvrigt iPod (en iPod – iPod’en/iPodden – iPods – iPodsene).

Hvad angår iPhone, vil vi indtil videre også her anbefale at I skriver det sådan som varemærkeindehaveren gør, dvs. iPhone (med stort P). Efter punktum bliver det IPhone.

Mht. bøjningen anbefaler vi en iPhone – iPhonen – iPhones – iPhonesene. Der er ikke grundlag for at benytte apostrof i bøjningen. Samme bøjning gælder i øvrigt ordet smartphone: en smartphone – smartphonen – smartphones – smartphonesene.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 19.12.2014.