Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet strakt el. strukket
 

strakt el. strukket

Hvornår er strukket korrekt - hvis det overhovedet nogensinde er det? Hvorfor er der så mange der bruger det i stedet for strakt?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvornår er strukket korrekt - hvis det overhovedet nogensinde er det? Hvorfor er der så mange der bruger det i stedet for strakt?

UdråbstegnSvar:

Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, har under opslagsordet strække bøjningsformerne strakte og strakt. Formen strukket er altså ikke med i ordbogen, så den er ikke korrekt. Men den er ret almindelig i talesprog og forekommer også i skriftsprog.

Uddybning:

Formen strukket er opstået ved at to bøjningsmønstre er blevet blandet sammen. Det ene bøjningsmønster er det vi har for strække: strækker, strakte, strakt. Dette mønster ses også ved fx række: rækker, rakte, rakt. Det andet bøjningsmønster er det vi har for fx trække og træffe, der bøjes trækker, trak, trukket og træffer, traf, truffet. Strække er blevet påvirket af det sidstnævnte bøjningsmønster, således at formen strukket er opstået.

Det er ikke usandsynligt at strukket om nogle år vil være så almindelig at det bliver nødvendigt at Sprognævnet optager denne form i Retskrivningsordbogen. Men indtil videre er det altså strakt - og kun strakt - der er den korrekte form.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.