Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet bekræfte el. bekræftige
 

bekræfte el. bekræftige

Hedder det bekræfte eller bekræftige?
Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det bekræfte eller bekræftige?

UdråbstegnSvar:

Den korrekte form er bekræfte. Formen bekræftige er gammel på dansk, men den har aldrig været med i Retskrivningsordbogen, og den er heller ikke længere så udbredt.

Uddybning:

Ved flere andre ord kan der være tvivl om om den rigtige form er den lange eller den korte, og hvilken man skal vælge. I en del tilfælde er der valgfrihed mellem de to former: bevilge eller bevillige, indvilge eller indvillige og forpligte eller forpligtige. Og i andre tilfælde er det kun den lange form der er korrekt, fx afskedige og afskedigelse, bemægtige og bemægtigelse, besigtige og besigtigelse, beskadige og beskadigelse.

I de tilfælde hvor der er valgfrihed, beror det på et skøn hvad man vælger, men man skal være klar over at forpligtige generer nogle sprogbrugere, så det mest forsigtige vil nok være at bruge den korte form.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.10.2009 af Ida Elisabeth Mørch.