Du er her: Forside Temaer Ungdomssprog Skældsord

Skældsord

Her kan du bl.a. læse om forskellen på skældsord og bandeord
Idiot, luder, spasser og bitch er eksempler på skældsord. Mange forveksler skældsord med bandeord, men hvor bandeord er udtryk for en følelse og/eller virker forstærkende, så er skældsord en fornærmelse af en person. Hyppig brug af skældsord er en meget tydelig tendens i ungdomssproget.

Skældsord eller bandeord?

I temaet om bandeord kan du læse mere om definitionen af bandeord.

I Den Danske Ordbog defineres skældsord således: "nedsættende betegnelse der bruges som fornærmelse eller som udtryk for ringeagt".

Skældsord og bandeord har det til fælles at de begge er tabubelagte og anses for at være imod passende sprogbrug. De opfylder dog vidt forskellige funktioner og bruges med forskellige hensigter. Bandeord kan fx bruges til at udtrykke ærgrelse, vrede, overraskelse og endda glæde. Et skældsord er derimod et nedsættende ord der bruges til at håne en anden person med. I debatten om skældsord og bandeord skelnes der dog ikke altid mellem bandeord og skældsord, idet begge ofte kategoriseres som "de unges grove sprog". Nogle forskere skelner heller ikke i deres undersøgelser af bandeord og skældsord, mens andre gør.

Skældsord blegner med tiden, og unge må til enhver tid forny deres sprog for at kunne provokere de voksne. Derfor bliver skældsordene mere og mere grove – i de voksnes ører.

Hvorfor bruger vi skældsord?

Mange skældsord er ord der oprindeligt betegner noget vi finder grimt og frastødende. Men skældsord skal ikke opfattes i deres traditionelle, bogstavelige betydning. Når én kalder en anden for luder, betyder det sjældent 'prostitueret', men derimod snarere 'idiot' el.lign. Bemærk at idiot også er et skældsord, men i dag opfattes ordet idiot nok ikke lige så stærkt som ordet luder.

ungdommen bruger skældsordSkældsordets funktion er at være provokerende og frembringe en reaktion, og når et skældsord er blevet brugt mange gange, kan det miste sin funktion. Der er derfor brug for nye skældsord for at frembringe samme reaktion.

Luder eller pedo/pædo (for 'pædofil') er eksempler på ord de unge kan tage i brug som skældsord, men som nogle voksne stadig opfatter i den oprindelige betydning.

Der er ofte debat om hvorvidt bandeord og skældsord blandt unge er noget vi bør bekymre os om eller ej. Nogle mener at man bør skelne mellem hvilken kontekst bandeord og skældsord bruges i. Om det fx er mellem venner, eller om det bliver brugt i mobningssituationer. Andre mener at man bør slå hårdt ned på brugen af disse ord, uanset konteksten.

Kilder
  • Jens Normann Jørgensen og Pia Quist: Unges sprog, 2008.
  • Marianne Rathje: Generationssprog, 2010.
  • Den Danske Ordbog, http://ordnet.dk/ddo.
Andre relevante temaer