Du er her: Forside Temaer Slang Grunde til at bruge slang

Grunde til at bruge slang

Slang gør en forskel – hvorfor skulle man ellers bruge slang?
At bruge slang gør en forskel. Hvorfor skulle man ellers bruge slang? Der er mange forskellige bud på hvad det er for en forskel man gør når man bruger slang, dvs. hvilke funktioner slang har. I bøgerne Politikens Slangordbog og Slang To-day and Yesterday kan man finde forskellige forklaringer på hvorfor man bruger slang. De tre overordnede funktioner på listen nedenfor er baseret på forklaringerne i de to bøger.

Slang — 3 overordnede funktioner

Sko
Hvorfor bruge slangudtrykket slæbebåde i stedet for sko? Det hænger sammen med slangs funktioner, fx kan taleren prøve at virke morsom ved at bruge slang.
  1. Slang kan skabe opmærksomhed om taleren. Taleren kan fx virke uhøjtidelig og morsom ved at bruge slang.
  2. Slang kan påvirke samtalesituationen. Situationen kan fx blive mindre højtidelig hvis man bruger slang.
  3. Slang kan have en betydning i forhold til formidlingen af det der siges. Man kan fx bruge slang til at gøre noget mere klart eller præcist for tilhørerne.

Ofte vil flere af funktionerne være i spil samtidig; ved at bruge slang kan man fx både henlede opmærksomheden på sig selv som en morsom og opfindsom person (funktion 1) og samtidig gøre situationen mindre højtidelig (funktion 2).

Funktion 1: Slang kan henlede opmærksomheden på taleren

Ved at bruge slang kan taleren komme til at fremstå på en bestemt måde overfor de andre deltagere i samtalen.

Ordet hæmoridefræser (i stedet for knallert) kan fx bruges af taleren fordi han gerne vil virke opfindsom, uhøjtidelig og morsom.

Virkningen kan selvfølgelig blive en helt anden. Tilhørerene vil måske opfatte ham som gammeldags og uopfindsom fordi de synes at ordet hæmoridefræser er gammelt og alt for velkendt.

Funktion 2: Slang kan påvirke samtalesituationen

Ved at bruge slang kan man påvirke samtalesituationen og dermed forholdet mellem deltagerne i samtalen.

Ordet nederen (i stedet for ærgerligt) kan bl.a. bruges hvis man gerne vil gøre situationen mindre højtidelig og forholdet mellem de tilstedeværende mere uhøjtideligt.

Funktion 3: Slang kan have en betydning i forhold til formidlingen af det der siges

Brugen af slang kan have betydning i forhold til det man siger. Ved hjælp af slang kan man fx anskueliggøre eller lægge afstand til det man taler om.

Udtrykket medklisterpølse (i stedet for medisterpølse) kan gøre det tydeligt at der er tale om en medisterpølse af dårlig kvalitet – og kan gøre det mere klart og tydeligt for tilhøreren hvad der er i vejen med pølsen. Medklisterpølse antyder fx at medisterpølsen ikke er dårlig fordi den ikke er gennemstegt, men snarere fordi den indeholder mere mel end kød og derfor har en klistret konsistens.

farvelskrinVed at sige natkasse eller farvelskrin i stedet for ligkiste kan man lægge en ironisk distance til noget som man opfatter som ubehageligt, nemlig døden og begravelser.

Kilder
  • Søren Anker-Møller, Peter Stray Jørgensen og Trine Ravn: Politikens Slangordbog, 2001 (6. udgave).
  • Eric Partridge: Slang To-day and Yesterday, 1972 (4. udgave).