Du er her: Forside Temaer Dansk tegnsprog Hvordan opstår personnavne på tegnsprog?

Hvordan opstår personnavne på tegnsprog?

Der er mange forskellige måder at få et tegnnavn på

På tegnsprog kan man få et tegnnavn på flere måder. Navnet kan tage udgangspunkt i en persons initialer, drage paralleller til ord der lyder som navnet, eller tage udgangspunkt i et kendetegn ved personen. Det navn man får på tegnsprog, kaldes et tegnnavn. Meget korte navne som Bo, Eva og Inge vises eventuelt med håndalfabetet eller mund-hånd-systemet.

Inspiration fra navnets bogstaver, lyde eller andre ord

Nogle tegnnavne tager udgangspunkt i en persons initialer, hvor initialet fx staves med håndalfabetet og udføres med en særlig bevægelse i hånden.

HaneDerudover kan man få inspiration fra ord der minder om personens navn. Eksempelvis kan tegnnavnet Hanne være tegnet hane, og tegnnavnet for efternavnet Graversen tegnet grave.

Desuden kan man lave en sammenkædning af to etablerede tegn som tilsammen danner personens navn, fx tegnet ja efterfulgt af tegnet kop som tegnnavn for en person der hedder Jakob.

Inspiration fra kendetegn ved personen

Et tegnnavn kan også være inspireret af et kendetegn ved personen. Det kan være personens udseende, væremåde, interesser m.m. Eksempelvis kan tegnnavnet for en person med spids næse være tegnet for en spids næse.