Du er her: Forside Temaer Dansk tegnsprog Hvordan adskiller dansk tegnsprog sig fra andre tegnsprog?

Hvordan adskiller dansk tegnsprog sig fra andre tegnsprog?

Tegnsprog er ikke universelt

Supplerende læsning
Læs artiklen "Findes internationalt tegnsprog? Både ja og nej!" på Sprogmuseets hjemmeside (besøgt august 2017).

Tegnsprog er ikke et universelt sprog. Ligesom vokalsprog er tegnsprog opstået mange steder rundt omkring i verden.

Danske tegnsprogstalende kan derfor ikke nødvendigvis kommunikere med fx en tysk tegnsprogstalende.

Dansk tegnsprog er inspireret af fransk tegnsprog

Døvebladets stamtræ
Stamtræ over verdens tegnsprog (fra Døvebladet).

Historisk set har nogle tegnsprog fælles ophav. Dansk tegnsprog menes at være påvirket af fransk tegnsprog (jf. Dansk tegnsprogs historie). Det samme mener man er tilfældet med bl.a. amerikansk tegnsprog og estisk tegnsprog.

Det skyldes højst sandsynligt at en af de første døveskoler i verden lå i Paris. Mange lærere og rektorer besøgte skolen og hentede inspiration.

Japansk tegnsprog menes at have påvirket koreansk tegnsprog og taiwansk tegnsprog, og britisk tegnsprog menes at have påvirket indisk, australsk og new zealandsk tegnsprog.

Generelt hersker der dog en del uenighed og usikkerhed om hvordan tegnsprogene er beslægtede. På billedet til højre kan man se et stamtræ lavet af Døvebladet. Det viser et bud på hvordan verdens tegnsprog er relaterede.

Kommunikation med andre tegnsprogstalende i verden

Selvom tegnsprog ikke er ens overalt i verden, er der alligevel nogle tegn som gør det nemmere for tegnsprogstalende at kommunikere med tegnsprogstalende andre steder i verden.

Der findes fx nogle få internationale tegn. Desuden kan man tage udgangspunkt i ikoniske tegn for at kommunikere med hinanden. Disse tegn afspejler noget i virkeligheden og kan derfor bruges selvom de tegnsprogstalende ikke taler samme tegnsprog; se fx tegnene kryds og drikke.

Desuden kan danske tegnsprogstalende kommunikere med andre tegnsprogstalende på amerikansk tegnsprog, da der efterhånden er mange i verden der kan amerikansk tegnsprog.

Supplerende læsning
Læs om dansk tegnsprog og andre tegnsprog i verden på Ethnologue.com.