Du er her: Forside Temaer Dansk tegnsprog Hvem kan dansk tegnsprog?

Hvem kan dansk tegnsprog?

Både døve og hørende

Supplerende læsning
Læs mere om døve på Danske Døves Landsforbunds hjemmeside.

Det anslås at der er omkring 4.000 døve tegnsprogstalende i Danmark, og i alt mener man at der er omkring 20.000 danskere (både døve og hørende) som kan dansk tegnsprog.

Regionale forskelle

Regionale forskelle i dansk tegnsprog er ikke et emne der er forsket meget i. En regional forskel man dog mener findes i Danmark, er antallet af fingre i nogle bestemte tegn. Nogle steder i Jylland (primært Ålborg) bruger man to fingre (pege- og langfinger), mens man i resten af landet kun bruger pegefingeren. Det ses fx i tegnene slot og hvordan.

Desuden bruges der forskellige tegn med samme betydning rundt om i landet. I Jylland (primært Århus) bruger man et særligt tegn for vindue, mens man i Københavnsområdet bruger tegnet skærm i betydningen 'vindue'.

Bemærk at når man siger skærm, bruger man tegnet ’skærm’ med en anden mundbevægelse, over hele landet.

Regionale forskelle er generelt blevet mindre med tiden. I 1800- og 1900-tallet opstod der forskellige dialekter i de tre byer der havde kostskoler for døve børn: København, Fredericia og Nyborg.

Men i nyere tid har mange døve gået på ungdomsskolen for døve i Nyborg, og det har medvirket til at de unge døve har påvirket hinandens sprog.

Er der forskel på yngre og ældre generationers tegnsprog?

dansktegnsprog.dk kan du finde spørgsmål og svar om dansk tegnsprog på både dansk og tegnsprog.

Der er ikke forsket i forskellige generationers tegnsprog. En forskel på yngre og ældre tegnsprogstalende er dog hvordan de er blevet undervist i tegnsprog i skolen.

Yngre generationer har lært at bruge håndalfabetet hvis de skal stave et ord på dansk mens de taler tegnsprog.

Ældre generationer har lært at bruge det såkaldte mund-hånd-system (MHS) når de skal gengive danske ord på dansk tegnsprog.

Læs mere om håndalfabetet og mund-hånd-systemet på Kan man skrive dansk tegnsprog.

I dag bliver mange opereret med cochleaimplantater (CI); det er et avanceret høreapparat der giver svært hørehæmmede og døve mulighed for at opfatte lyd. Det diskuteres meget om de opererede stadig har brug for at lære tegnsprog.
Læs mere i artiklen ”Døve børn har stadig brug for tegnsprog” i UCC Magasin, nr. 17 maj 2016 (besøgt august 2017).