Du er her: Forside Temaer Bandeord Forskellige generationers bandeord

Forskellige generationers bandeord

Unge bruger ofte bandeord som fuck og shit, mens ældre mennesker gerne bruger bandeord som du godeste og for søren. Det viser en undersøgelse af bandeord i tre generationer
Unge bruger ofte bandeord som fuck og shit, mens ældre mennesker gerne bruger bandeord som du godeste og for søren. Det viser en undersøgelse af bandeord i tre generationer.

Unge bruger flest sex- og afføringsbandeord og engelske bandeord

Af de unges bandeord, i en undersøgelse af tre generationers bandeord (åbner som pdf), består ca. halvdelen af sex- og afføringsbandeord (44 %), dvs. bandeord der har med afføring og seksualitet at gøre, fx shit og fuck.

Den anden halvdel af de unges bandeord i undersøgelsen er religiøse bandeord (56 %), dvs. bandeord der har med Gud, Satan o.lign. at gøre, fx fandme og for helvede.

Engelske bandeord som fuck og shit er det også stort set kun de unge der bruger.

Omskrevne bandeord, som for søren (i stedet for for satan) og for dælen (i stedet for for djævelen), er næsten ikke-eksisterende hos de unge (3 %).

Ældre og midaldrende bruger flest religiøse og omskrevne bandeord

Vred mandBåde de midaldrendes og de ældres bandeord i undersøgelsen af tre generationer er til gengæld næsten udelukkende religiøse bandeord (hhv. 95 % og 92 %), dvs. bandeord der har med Gud, Satan o.lign. at gøre, fx fandme og for helvede.

Sex- og afføringsbandeord, dvs. bandeord der har med afføring og seksualitet at gøre, fx shit og fuck, er i de to ældre generationer ret sjældne (2 % og 3 %).

Omskrevne bandeord, som for søren (i stedet for for satan) og for dælen (i stedet for for djævelen), udgør i de to ældre generationer mere end en fjerdedel af alle bandeordene (hhv. 26 % og 27 %) og er altså en populær type bandeord blandt ikke-unge.

Unges top-3

Sgu
If. Erik Hansen og Lars Heltofts Grammatik over det Danske Sprog, 2011, har sgu mistet sin oprindelige betydning for mange af vore dages sprogbrugere og bruges i dag i langt højere grad som såkaldt dialogisk partikel på linje med jo og skam.

En top-3 over de mest anvendte bandeord blandt undersøgelsens unge er:

1. sgu
2. skide, ikke en skid
3. fandeme, hvor/hvordan fanden.

Midaldrendes top-3

En top-3 over de mest anvendte bandeord blandt undersøgelsens midaldrende er:

1. sgu
2. gud, du godeste, gudskelov
3. søreme, for søren, hvad søren og sørens.

Ældres top-3

En top-3 over de mest anvendte bandeord blandt undersøgelsens ældre er:

1. gud, du godeste, gudskelov og herregud
2. søreme, for søren og hvad/hvor søren
3. sgu.

Kilder
Marianne Rathje og Margrethe Heidemann Andersen: "Fuck, sgu og søreme. Bandeord og andre kraftudtryk i tre generationer". Findes i: Nyt fra Sprognævnet (nr. 2, 2005, side 4-10) og kan hentes på Sprognævnets hjemmeside (åbner som pdf).
Læs mere
Marianne Rathje: "Generationssprog – myte eller virkelighed?". Findes i: Nyt fra Sprognævnet (nr. 4, 2008, side 1-6) og kan hentes på Sprognævnets hjemmeside (åbner som pdf).