Du er her: Forside Råd og regler Typiske problemer Ord

Ord

De typiske problemer herunder har alle sammen med ord at gøre. Husk at du også kan finde den alfabetiske oversigt i venstremenuen.

Adjektiver (tillægsord)

Adjektiver_stor_lille Adjektiver (tillægsord) lægger sig til substantiver og pronominer (navneord og stedord) og beskriver personer, ting osv.: en glad mand, et stort smil, en sjov oplevelse, en hård barndom.

Gå til Adjektiver

Adverbier (biord)

biord Adverbier (biord) er en ret broget ordklasse fordi den består af en række småord med en række forskellige funktioner.

Gå til Adverbier

Grammatiske ord

Grammatiske ordDet er praktisk at kende både de internationale og danske grammatiske ord. De er gode at kende når du skal lære engelsk, tysk, fransk eller andre fremmedsprog.

Gå til Grammatiske ord

Orddeling ved linjeskift

Orddeling

Ønsker man at overholde en bestemt linjelængde, kan orddeling være en god hjælp. På disse sider finder du reglerne for hvordan man deler ordene.

Gå til Orddeling ved linjeskift

Ordklasserne

Ordklasserne

Ordene i sproget kan inddeles i ordklasser efter deres overordnede betydning, deres grammatiske funktion og deres bøjning.

Gå til Ordklasserne

Pendulord

Pendulord

Pendulord er ord der har to betydninger som er modsatrettede. Hvis man er blevet forfordelt, har man så fået for meget eller for lidt? 

Gå til Pendulord

Pronomener (stedord)

Pronomener

Pronomener (stedord) er vigtige småord som fx han, den, vores, min osv. De henviser til personer, genstande eller forhold uden at bruge et navn eller en beskrivelse.

Gå til Pronomener

Substantiver (navneord)

Substantiv_hummer

Substantiverne (navneordene) er den største af vores ordklasser. Ca. 70 % af ordene i Retskrivningsordbogen er substantiver.

Gå til Substantiver

Verber (udsagnsord)

Verber_klappe

Verber (udsagnsord) fortæller at nogen gør noget (løber, leger), at noget sker (synker, eksploderer), og at nogen eller noget er i en bestemt tilstand (bor, frygter).

Gå til Verber