Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet komme eller være i vælten
 

komme eller være i vælten

Jeg mener at udtrykket at komme eller være i vælten bruges om nogen eller noget der omtales meget og er på mode – og dermed er et positivt udtryk. Imidlertid synes jeg oftere og oftere at jeg ser udtrykket brugt i en negativ betydning. Kan det være rigtigt?
af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2019/1, 01.06.2019.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg mener at udtrykket at komme eller være i vælten bruges om nogen eller noget der omtales meget og er på mode – og dermed er et positivt udtryk. Imidlertid synes jeg oftere og oftere at jeg ser udtrykket brugt i en negativ betydning. Kan det være rigtigt?

UdråbstegnSvar:

Ja, udtrykket at være eller komme i vælten kan nu også bruges i en negativ betydning. Der er tale om et af den slags udtryk som de fleste af os kender, men hvor man ikke rigtig ved hvor udtrykket kommer fra. Hvad er det for en vælt der er tale om? Ordbøgerne giver ikke megen hjælp med hensyn til vælts oprindelse. I Ordbog over det danske Sprogordnet.dk oplyses det at vælt muligvis er knyttet til det tyske wählen i betydningen ’lægge trumf op’, mens Den Danske Ordbog (også på ordnet.dk) under opslagsordet vælten oplyser at det er bestemt form af det forældede ord vælt ’trumf’, der er af uvis oprindelse.

Såvel Ordbog over det danske Sprog som Den Danske Ordbog angiver altså en forbindelse mellem det forældede ord vælt og ordet trumf. I Ordbog over det danske Sprogordnet.dk angives betydning 1 netop som ’trumf’, og der gives et citat fra Christian Molbechs Dansk Ordbog, hvor der i førsteudgaven fra 1833 står om vælt at det nu næsten er fortrængt "af det fremmede Trumf". Det (måske) tyske låneord vælt, der ser så dansk ud, er altså allerede engang i 1800-tallet blevet fortrængt af det franske låneord trumf, og nu kender vi kun vælt i udtrykket at være i vælten.

Dette udtryk findes i betydning 2.2 i Ordbog over det danske Sprog, og det angives at det betyder ’have, faa en betydningsfuld position, stor indflydelse, betydning; være, blive toneangivende, førende, feteret, omtalt, paa mode’. Den Danske Ordbog angiver at udtrykket betyder ’være genstand for megen (medie)omtale; være på mode’, mens Nudansk Ordbogordbogen.com giver den mere kortfattede betydningsoplysning ’være populær’. Ingen af de nævnte ordbøger angiver altså at det skulle være negativt at være i vælten.

I Den Danske Netordbogordbogen.com er være i vælten delt op i to betydninger, nemlig ’som har interesse og betydning på det givne tidspunkt for en stor gruppe af mennesker, enten lokalt, nationalt eller internationalt’ og ’som er under øget bevågenhed af særligt medierne eller den brede befolkning grundet mistanke om lovbrud, uetisk opførsel, provokerende udtalelser eller lignende’.

Ordbogen knytter en såkaldt leksikalsk anmærkning til udtrykket der lyder: "Som det ses af betydning 1, er det normalt noget positivt at være i vælten. Dette udtryk kan dog også bruges neutralt eller endda negativt for at signalisere, at noget er i fokus på en negativ måde".

Det sidste fremgår bl.a. af dette citat fra dr.dk 19.12.2018: "Facebook kom særligt i vælten, da det i foråret kom frem, at virksomheden havde givet adgang til data fra 50 millioner til en akademiker, som solgte dem videre til analysefirmaet Cambridge Analytica – uden brugerne vidste besked".

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.12.2019.