Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet komma i sætningsknude
 

komma i sætningsknude

I en artikel i Politiken så jeg følgende kommatering: Det, synes jeg faktisk, er okay præcist formuleret. Er det korrekt kommateret?
af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2019/1, 01.06.2019.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

I en artikel i Politiken så jeg følgende kommatering: Det, synes jeg faktisk, er okay præcist formuleret. Er det korrekt kommateret?

UdråbstegnSvar:

Nej, det er det faktisk ikke. Der er tale om det man kalder en sætningsknude, hvor et led fra en ledsætning er placeret forrest i oversætningen. I Retskrivningsordbogens § 49.5 finder man eksemplet: Det ved han (,) at vi gør (med startkomma valgt til) overfor Det ved han at vi gør (med startkomma valgt fra). Dette eksempel minder meget om dit, og det vil sige at hvis man sætter startkomma, skal kommateringen være således: Det synes jeg faktisk (,) er okay præcist formuleret, dvs. ikke noget komma efter det og valgfrit komma efter faktisk. Hvis man ikke sætter startkomma, skal der ikke være noget komma overhovedet.

Når så mange sætter kommaerne på samme måde som man har gjort det i Politiken, skyldes det formentlig at man tror der er tale om et indskud: Det (synes jeg faktisk) er okay præcist formuleret. Denne mulighed vil dog være ret påfaldende i det nævnte eksempel.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.12.2019.