Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet økuller
 

økuller

Hvor kommer ordet økuller fra?
af Eva Skafte Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 08.11.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvor kommer ordet økuller fra?

UdråbstegnSvar:

Ordet kan slås op i supplementet til Ordbog over det danske Sprog (https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=%C3%B8kuller&tab=rel). Her citeres den nu afdøde læge Tage Voss for at bruge det i en bog fra 1954 kaldet Status på skæret, en bog der består af "enkle refleksioner over det at være læge på en ø og menneske i verden"; den aktuelle ø var Christiansø.

I citatet i ordbogen er ordet sat i anførselstegn, hvilket kan tyde på at Voss på det tidspunkt ikke automatisk er gået ud fra at det ville være alment kendt. Måske har der været tale om en ny brug af ordet kuller, måske er han selv ophav til det. Inspirationen til ordet kan være kommet fra substantivet kuller, der ifølge Ordbog over det danske Sprog (se (https://ordnet.dk/ods/ordbog?select=Kuller,2&query=kuller) ) er et fagbegreb der betegner en hjernesygdom hos heste, som blandt andet resulterer i rastløshed og raserianfald.

I ordbogen angives det at ordet økuller er dannet parallelt til ord som tropekuller og andre sammensatte ord med substantivet kuller som andetled.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 13.12.2019.