Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet nemkonto, NemKonto
 

nemkonto, NemKonto

Skal man skrive NemKonto eller nemkonto?
af Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævns svarbase, 17.09.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal man skrive NemKonto eller nemkonto?

UdråbstegnSvar:

Vi accepterer begge stavemåder: NemKonto og nemkonto.

For stavemåden NemKonto taler at det er sådan opfinderen af fænomenet staver det. Det anbefaler vi generelt at man respekterer, se § 61 (3) i Retskrivningsordbogen ( (https://sproget.dk/raad-og-regler/Retskrivningsregler/retskrivningsregler/a7-61-62/a7-61-om-stavning-af-proprier) ).

For den anden stavemåde, nemkonto, taler at der er eksempler på at ordet bruges som et almindeligt appellativ (altså et substantiv uden navnekarakter).

Fx "For de, som skal have penge tilbage fra Skat, vil pengene gå ind på deres nemkonto." (Jydske Vestkysten, marts 2013).

Det virker desuden urimeligt at forvente af folk at de skal vide at opfinderne af fænomenet har valgt en stavemåde der afviger ret markant fra retskrivningsreglerne. Det er medvirkende til at vi mener at skrivemåden nemkonto er korrekt. Internt i en organisation kan man naturligvis beslutte sig for kun at bruge en af stavemåderne – så længe man accepterer at andre mennesker frit kan vælge mellem de to stavemåder.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 27.05.2020.