Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet en ting er sikker; en ting er sikkert
 

en ting er sikker; en ting er sikkert

Hedder det en ting er sikker eller en ting er sikkert? Skal der med andre ord -t på sikker eller ej? Det hedder jo godt nok en sikker ting, men jeg synes alligevel det lyder bedre med sikkert i den pågældende sætning.
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 04.09.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det en ting er sikker eller en ting er sikkert? Skal der med andre ord -tsikker eller ej? Det hedder jo godt nok en sikker ting, men jeg synes alligevel det lyder bedre med sikkert i den pågældende sætning.

UdråbstegnSvar:

Sædvanligvis retter adjektivets bøjning sig efter det substantiv det lægger sig til: Bilen er rød (bil er fælleskøn). huset er rødt (hus er intetkøn). husene er røde (husene er flertal).

Imidlertid kan det ikke betragtes som ukorrekt at sætte -tsikker i en sætning som en ting er sikkert, heller ikke selvom ordet ting er fælleskøn. Det skyldes at ordet har "sætningsværdi", dvs. at det betydningsmæssigt kan omformuleres til en sætning – her noget i retning af 'det er sikkert med denne ting'. Du kan læse mere iErik Hansen: Rigtigt dansk, 2. udg., 1993, s. 133 ff.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.12.2019.