Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet støtter, sg.
 

støtter, sg.

På Folketingets hjemmeside kan man læse om en støtter (til et borgerforslag). Er det ikke forkert? Hedder det ikke en støtte?
af Eva Skafte Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 16.08.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

På Folketingets hjemmeside kan man læse om en støtter (til et borgerforslag). Er det ikke forkert? Hedder det ikke en støtte?

UdråbstegnSvar:

Det er ikke nødvendigvis forkert. Folketinget bruger ordet i en særlig betydning sådan som det fremgår af citatet her: "En støtter er en borger, der ønsker at støtte et borgerforslag" (https://www.borgerforslag.dk/vejledning-til-stoettere/).

Det er rigtigt at man i ordbøgerne kun finder ordet (en) støtte (og i flertal støtter), ikke (en) støtter. Men Folketinget har benyttet sig af et kendt orddannelsesmønster i dansk til at lave det der hedder et nomen agentis, altså et substantiv der betegner ’nogen der gør noget’.

Andre eksempler på den type substantiver er en bager (en der bager), en løber (en der løber) og en spiller (en der spiller).

En støtter ligner således andre substantiver af samme slags, fx også en stiller, en følger, en supporter.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.12.2019.