Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet SoMe
 

SoMe

Lige pludselig bruger alle omkring mig so-me, some, SoMe som en kort udgave af sociale medier. Men hvordan skal det skrives?
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2018/1, 01.03.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Lige pludselig bruger alle omkring mig so-me, some, SoMe som en kort udgave af sociale medier. Men hvordan skal det skrives?

UdråbstegnSvar:

Ordet SoMe bruges ganske rigtigt som en kortform af sociale medier, jf. ordbogen Nye ord i dansk 1955 til i dag (dsn.dk/noid). Det er lånt ind i dansk fra engelsk med stavemåden SoMe, altså en blanding af store og små bogstaver. Fristelsen til at overtage dette engelske udtryk har været let at falde for fordi sociale medier næsten hedder det samme på engelsk, nemlig social media.

Betegnelsen SoMe har hurtigt etableret sig i sprogbrugen, jf. fx

""Seks råd til god SoMe-journalistik […] Traditionel journalistik kan ikke bare proppes ind i sociale medier for at skabe viral trafik." (fra Journalisten.dk 1. september 2017)."

Som man kan se i Nye ord i dansk, dateres ordet til 2012 i dansk. En søgning i Infomedia viser at udtrykket for alvor begyndte at blive brugt i danske dagblade i starten af 2015.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 05.04.2018 af Ida Elisabeth Mørch.