Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet ikke have mange brikker at flytte rundt med
 

ikke have mange brikker at flytte rundt med

Hvor gammelt er udtrykket ikke have mange brikker at flytte rundt med?
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 15.03.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvor gammelt er udtrykket ikke have mange brikker at flytte rundt med?

UdråbstegnSvar:

Den Danske Ordbog oplyser at udtrykket ikke have mange brikker at flytte rundt med er slang for 'ikke være særlig begavet' ( (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?mselect=59001059&query=brikker) ). Samme definition findes i Politikens Nudansk Ordbog med etymologi (4. udg., 2010).

Ordforbindelsen er derimod ikke nævnt i Ordbog over det danske Sprog (på (ordnet.dk/ods) ), hverken i selve ordbogen (udgivet 1918-1956), eller i de fem supplementsbind (udgivet 1992-2005). Dette kunne umiddelbart tyde på at udtrykket først er opstået efter den periode som ordbogen beskriver (dvs. ca. 1700 – ca. 1950).

Den ældste ordbog vi kan finde udtrykket i, er Politikens Slangordbog fra 1982, men ved en søgning efter ordforbindelsen i de tilgængelige avisarkiver er det dog lykkedes os at findes et eksempel fra 1973. I en notits med overskriften "Karaktergivning" i dagbladet Politiken hedder det således bl.a.: "Jeg sad i anlægget på en solbeskinnet bænk ved siden af en fem-seks gymnasieelever og lyttede mig til et udsnit af nudansk talesprog. De var åbenbart ved at prøve at finde frem til egnede repræsentanter til deres elevråd. En pige blev foreslået. – Nej, hun er for strid … Næste emne fik karakteren: Nej, han har ikke ret mange brikker at flytte rundt med" (Politiken 26.10.1973).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 16.12.2019.