Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet zambianer eller zambier
 

zambianer eller zambier

I Retskrivningsordbogen kan man se at en person der bor i landet Zambia, er en zambier (https://roplus.dk/#ordbog/zambier/). Jeg har selv boet i Zambia i en årrække og mener at det hedder en zambianer. Har jeg ret i det?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 05.01.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

I Retskrivningsordbogen kan man se at en person der bor i landet Zambia, er en zambier ( (https://roplus.dk/#ordbog/zambier/) ). Jeg har selv boet i Zambia i en årrække og mener at det hedder en zambianer. Har jeg ret i det?

UdråbstegnSvar:

Zambier er ganske rigtigt den eneste korrekte form ifølge Retskrivningsordbogen, men zambianer er også ret udbredt. Ordet findes i Den Danske Ordbog under opslagsordet zambier med angivelsen "uofficiel, men almindelig form" ( (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=zambianer) ).

Zambier har stået i Retskrivningsordbogen siden 1986 og er stadig meget udbredt i almensproget. En søgning i mediearkivet Infomedia viser at zambier er mere end 8 gange så udbredt som zambianer. Medierne er altså ikke gået bort fra at bruge formen zambier. Hvis vi ser på de dertil hørende adjektiver, er mønstret det samme. Til formen zambianer hører adjektivet zambiansk, og til formen zambier hører zambisk. Zambisk er i Infomedia ca. 7 gange så udbredt som zambiansk.

Også Googlesøgninger viser at zambier/zambisk og zambianer/zambiansk bruges side om side, men disse søgninger kan ikke på samme måde som Infomedia bruges til frekvenssøgninger.

Vi vil overveje at ændre opslaget zambier i en kommende udgave af Retskrivningsordbogen således at det følger fx liberier/liberianer ( (https://roplus.dk/#ordbog/liberier/) ). Dermed vil begge former blive officielle:

zambianer (el. zambier) sb., -en, -e, -ne

zambiansk (el. zambisk) adj., itk. d.s., -e

zambier (el. zambianer) sb., -en, -e, -ne

zambisk (el. zambiansk) adj., itk. d.s., -e

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 16.12.2019.