Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet på daglig basis
 

på daglig basis

Hvad betyder på daglig basis? Jeg ser det mere og mere og gætter på at det er et oversættelseslån fra engelsk, men jeg synes det fungerer dårligt på dansk. Jeg synes nemlig godt man kan være i tvivl om om det betyder ’til daglig’ eller ’dagligt’.
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2017/3, 01.09.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad betyder på daglig basis? Jeg ser det mere og mere og gætter på at det er et oversættelseslån fra engelsk, men jeg synes det fungerer dårligt på dansk. Jeg synes nemlig godt man kan være i tvivl om om det betyder ’til daglig’ eller ’dagligt’.

UdråbstegnSvar:

Vi har også lagt mærke til at på daglig basis er et hyppigt brugt udtryk for tiden, og ja, det er givetvis lånt fra engelsk on a daily basis. I de fleste af de eksempler vi har fundet, ser det ud til at betyde ’dagligt’, men vi kan ikke udelukke at det også somme tider betyder ’til daglig’.

Betydningen dagligt

Daglig betyder ifølge Den Danske Ordbog (ordnet.dk/ddo) ’som finder sted, er til stede eller gøres (næsten) hver dag’.

I dette eksempel synes vi det må betyde ’dagligt’:" "Den positive tilkendegivelse er blot en af mange, som Petra Nagel får på daglig basis, efter hun i løbet af de seneste måneder er tonet frem på skærmen i programmet "Petra elsker sig selv" på DR3." (JydskeVestkysten 17. juni 2017)."

I følgende eksempel bruges på daglig basis muligvis for at markere en ekstraordinær situation: ""Han håndterer på daglig basis henvendelser fra spillere og agenter, der gerne vil til FC Helsingør" (Dagbladet Roskilde 6. juni 2017)."

Grundbetydningen er stadig ’dagligt’, men fordi FC Helsingør er rykket op i superligaen, er det ekstraordinært med de mange henvendelser.

Betydningen i det daglige

I en stikprøve i de første 50 resultater i en søgning på infomedia (perioden 6.-18. juni 2017) var der efter vores vurdering kun ét eksempel hvor man ikke ville kunne erstatte udtrykket med ’daglig(t)’: ""Det fortæller medarbejder ved plejecentrets aktivitetscenter, Pernille Michelsen, som oplever, at venneforeningen bidrager med mange af de ting, personalet gerne vil, men ikke har ressourcer til på daglig basis." (Fyens.dk 9. juni 2017)."

Her ville man nok tidligere have sagt i det daglige.

Til daglig betyder ifølge Den Danske Ordbog ’på almindelige dage i modsætning til ved særlige lejligheder, fx helligdage og festdage’. Vi har ikke umiddelbart fundet resultater hvor denne betydning er afspejlet i på daglig basis.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.01.2018 af Ida Elisabeth Mørch.