Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet er du, eller én, du kender, digital junkie
 

er du, eller én, du kender, digital junkie

Hvordan sættes der komma i sætningen: Er du eller én du kender, digital junkie?
af Ole Ravnholt, Nyt fra Sprognævnet, 2017/2, 01.06.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan sættes der komma i sætningen: Er du eller én du kender, digital junkie?

UdråbstegnSvar:

Uden startkomma således: Er du eller én du kender, digital junkie? Eller — hvis eller … opfattes som en selvstændig sætningsdel — således: Er du, eller én du kender, digital junkie?

Med startkomma: Er du eller én, du kender, digital junkie? Eller — hvis eller … opfattes som en selvstændig sætningsdel — således: Er du, eller én, du kender, digital junkie?

Eksemplet viser meget godt hvordan startkommaer kan være forstyrrende for læsningen, selv når de er sat i overensstemmelse med reglerne. Startkommaet sættes midt inde i en tæt sammenknyttet helhed — og muligheden for at eller … kan være en selvstændig sætningsdel, viser at sammenknytningen faktisk er meget tæt. Det viser sig også ved at relativsætningen ikke har nogen konjunktion (én som du kender). Startkommaets placering antyder derimod at sammenhængen er løsere end den faktisk er. Det er et væsentligt argument for Sprognævnets anbefaling om ikke at sætte startkommaer, men kun slutkommaer.

Pausekommatering, som blev officielt afskaffet i 1996, havde en mulighed for at undlade at sætte komma efter en relativsætning hvis der ikke er nogen pause eller anden rytmisk eller klanglig markering i oplæsning (ligesom på engelsk, norsk, svensk og mange andre sprog). Det vil fx sige efter korte, bestemmende relativsætninger som den i eksemplet, altså således: Er du eller én du kender digital junkie? Det giver sådan set også god mening, men det er ikke i overensstemmelse med de gældende, ret strikse regler for tegnsætning i dansk. Hvis eller … er en selvstændig sætningsdel, markeres det i talen ved at tonehøjden er lidt lavere og tonegangen mindre livlig, og sætningen skrives derfor med pausekomma således: Er du, eller én du kender, digital junkie? Altså på samme måde som når man ikke bruger startkomma.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.06.2017 af Ida Elisabeth Mørch.