Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet senior; senior- i sms.; seniorkonsulent
 

senior; senior- i sms.; seniorkonsulent

Hvordan bruger man ordet senior? Og har det kun noget med alder at gøre? Der findes jo fx seniorjournalister, som ikke nødvendigvis er ældre mennesker.
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 21.06.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan bruger man ordet senior? Og har det kun noget med alder at gøre? Der findes jo fx seniorjournalister, som ikke nødvendigvis er ældre mennesker.

UdråbstegnSvar:

Ordet senior bruges ifølge Den Danske Ordbog om ’person i en ældre aldersklasse, fx inden for sport’, om ’den ældste af to mandlige familiemedlemmer, som regel en far betragtet i forhold til hans søn’ og om ’ældre person, oftest en person over 60 år’.

Som førsteled i sammensætninger bruges senior- i betydningen ’som er ældre, har højere anciennitet eller større kompetence end andre inden for et område’. Denne betydning har vi i ord som seniorforsker, seniorchef, seniorkonsulent, seniorstipendiat m.fl. Man er altså ikke nødvendigvis (æld)gammel fordi man er seniorkonsulent. Omvendt kan man naturligvis ikke være helt ung, for man skal jo trods alt have været ansat nogle år for at kvalificere sig til en sådan titel.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 18.12.2017 af Eva Skafte Jensen.