Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet digelag
 

digelag

I Retskrivningsordbogen (https://roplus.dk/#ordbog/digelag/) finder man kun ordet digelag. Men kan det være rigtigt? Skal det ikke være digelav (eller digelaug)?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 11.01.2018.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

I Retskrivningsordbogen ( (https://roplus.dk/#ordbog/digelag/) ) finder man kun ordet digelag. Men kan det være rigtigt? Skal det ikke være digelav (eller digelaug)?

UdråbstegnSvar:

Det er rigtigt at digelag er den eneste korrekte form ifølge Retskrivningsordbogen.

Der er to former, lav og lag, der kan bruges som andetled i sammensætninger når ordet har betydningen ’sammenslutning’.

Mange bruger også formen laug, fx i sammensætninger som bagerlaug og bådelaug, men laug findes ikke i Retskrivningsordbogen og er således en uofficiel stavemåde. Den korrekte form er lav, og den går helt tilbage til 1872. I sammensætninger får vi derfor skrivemåderne bagerlav, bådelav, malerlav osv.

Der er dog få undtagelser ifølge Retskrivningsordbogen, nemlig digelag og pumpelag, som altså har formen -lag og ikke -lav. Det hænger sammen med at ordet lav i betydningen ’sammenslutning’ oprindelig kommer af ordet lag (se https://ordnet.dk/ods/ordbog?select=Lav,2&query=lav), og ifølge Ordbog over det danske Sprog har man i visse sammensætninger tidligere haft de to former side om side, fx ejerlag/ejerlav og bådelag/bådelav, men ved digelag og pumpelag er det altså formen -lag der er blevet hængende.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 16.12.2019.