Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet litiumionbatteri
 

litiumionbatteri

Skal man skrive litiumionbatteri eller litium-ion-batteri? Jeg hælder selv mest til den første skrivemåde, men ser ofte den sidste. Hvad er rigtigt?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 2016/4, 00.12.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal man skrive litiumionbatteri eller litium-ion-batteri? Jeg hælder selv mest til den første skrivemåde, men ser ofte den sidste. Hvad er rigtigt?

UdråbstegnSvar:

Det ser ud til at der er tale om en "almindelig" sammensætning bestående af litiumion og batteri, hvilket gør at den bør skrives uden bindestreger: litiumionbatteri.

Skrivemåden med bindestreger i sammensætninger med litiumion ser dog ud til at være den mest almindelige: litium-ion-batteri, litium-ion-akkumulator. En sådan skrivemåde angiver i reglen at de to led, litium og ion, er betydningsmæssigt sidestillede og udtales med stærkt tryk på ion – en udtale som vi mener at kende for disse sammensætninger. Der findes dog enkelte "almindelige" sammensætninger der af visse sprogbrugere udtales med samme trykfordeling som sammensætninger med sidestillede led, fx sygedagpenge, der ofte udtales med stærkt tryk på dag.

Man kan sætte en bindestreg i sammensætningen for tydelighedens skyld: litiumion-batteri. Det hjælper dog næppe læseren særlig meget. Det er det første led, litiumion, der er vanskeligt at læse, idet -ion ligner en endelse mere end et led (jf. stadion, million og ord på -tion, -sion osv.). Det vil sandsynligvis være nemmere at læse sammensætningen hvis ion skrives med j. Så får vi litiumjonbatteri.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.12.2016 af Ida Elisabeth Mørch.