Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet store eller små bogstaver ifm. prikker
 

store eller små bogstaver ifm. prikker

Hvis jeg skriver denne sætning: "Som en kæmpe håndsrækning … sådan bruger mange ordet ’bjørnetjeneste’ …", skal jeg så skrive sådan med stort eller lille s?
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 13.10.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvis jeg skriver denne sætning: "Som en kæmpe håndsrækning … sådan bruger mange ordet ’bjørnetjeneste’ …", skal jeg så skrive sådan med stort eller lille s?

UdråbstegnSvar:

Om man skal skrive med stort eller lille begyndelsesbogstav, må til en vis grad afhænge af om der er tale om udeladelsesprikker eller tøveprikker.

Hvis der er tale om udeladelsesprikker, må det afhænge af hvad der er udeladt, fx:

Som en kæmpe håndsrækning (eller tjeneste.) Sådan bruger mange ordet ’bjørnetjeneste’ …

Som en kæmpe håndsrækning (. Det er ikke sådan der står i ordbogen, men) sådan bruger mange ordet ’bjørnetjeneste’ …

Eksemplerne viser at man henholdsvis kan skrive med stort s og med lille, afhængigt af om ordet sådan indleder en ny sætning.

Hvis der er tale om tøveprikker, er det måske mere uklart, men store bogstaver kan i hvert fald ikke regnes som fejl sammen med tøveprikker, jf. eksempel 2 i Retskrivningsordbogens § 43.2:

– Ellers tak ... Jeg giver dem bare hvad jeg har ... lidt ærter og skinke ...

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.06.2017 af Ida Elisabeth Mørch.