Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet velvære
 

velvære

Jeg er i tvivl om om det hedder ren eller rent velvære.
af Eva Skafte Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 23.05.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg er i tvivl om om det hedder ren eller rent velvære.

UdråbstegnSvar:

Det er rigtigt at velvære står angivet som intetkønsord i moderne ordbøger som Retskrivningsordbogen og Den Danske Ordbog. Det skal derfor umiddelbart være rent velvære. Dog kan man se i lidt ældre ordbøger at ordet faktisk både kan være fælleskøn og intetkøn, se fx Ordbog over det danske Sprog (http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=velvære) .

Også i moderne sprogbrug kan man se at ordet opfattes både som intetkøn og fælleskøn. Ordet anvendes ofte alene – altså uden artikel eller noget andet ord der kan bøjes i køn – og derfor vil der være mange tilfælde hvor man ikke skal tage stilling til køn overhovedet. Men når der er tilknyttede led (artikler eller adjektiver), forekommer disse ret ofte i fælleskøn.

En søgning i tekstsamlingen KorpusDK viser at ved cirka en tredjedel af de forekomster hvor man kan afgøre køn, bliver ordet brugt som fælleskønsord. Der er altså en stærk tendens til at opfatte og bruge ordet som fælleskønsord, og denne tendens går langt tilbage (jf. opslaget i Ordbog over det danske Sprog); det kan være denne tendens der gør at vi ikke har problemer med ren velvære.

Man kan faktisk overveje om de moderne ordbøger har været for hurtige med at erklære fælleskønsformen død. Vi synes at ren velvære er helt i orden.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.11.2016 af Ida Elisabeth Mørch.