Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet sten-saks-papir
 

sten-saks-papir

Hvordan skriver man spillet sten-saks-papir? Med bindestreger eller med kommaer, eller skal man lave mellemrum mellem ordene ligesom hip hip hurra?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 04.04.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan skriver man spillet sten-saks-papir? Med bindestreger eller med kommaer, eller skal man lave mellemrum mellem ordene ligesom hip hip hurra?

UdråbstegnSvar:

Sten-saks-papir findes ikke i de gængse ordbøger, og i den faktiske sprogbrug ser man alle de nævnte skrivemåder i flæng. Vi hælder dog mest til skrivemåden sten-saks-papir, som understøtter udtrykkets enhedspræg. Det stemmer godt overens med vores anbefaling af brugen af bindestreger i besværgelsen 7-9-13.

Man kunne ganske vist hævde at der er tale om en opremsning, og i opremsninger sætter man komma mellem ordene, men en sådan skrivemåde får det til at ligne en tilfældig række af ord og ikke en sammenhængende enhed.

At sætte mellemrum mellem ordene (sten saks papir) som i hip hip hurra (jf. Retskrivningsordbogen 2012) og trip trap træsko (jf. Den Danske Ordbog på ordnet.dk og Den Danske Netordbog på Ordbogen.com) virker forkert, sandsynligvis fordi ordforbindelsen sten-saks-papir kun indeholder velkendte substantiver og ingen udråbsord.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 02.06.2020.