Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet det globale syd
 

det globale syd

Jeg ønsker at vide om man kan bruge den globale syd som synonym til udviklingslande. Er der andre synonymer til udviklingslande?
af Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævns svarbase, 20.51. 201.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg ønsker at vide om man kan bruge den globale syd som synonym til udviklingslande. Er der andre synonymer til udviklingslande?

UdråbstegnSvar:

Når der knyttes et foranstående adled til syd (og nord), er ordene intetkøn. Det hedder altså det globale syd. Det globale syd forekommer hverken i Retskrivningsordbogen, Den Danske Ordbog (en betydningsordbog over moderne dansk) eller Den Danske Netordbog.

Vi har kigget i Infomedia for at se om betegnelsen bliver brugt på dansk. Det globale syd forekommer 101 gange i danske aviser i 2015. Til sammenligning er der i Infomedia 3589 hits på udviklingslande og 299 hits på udviklingsland i samme periode. Ordet udviklingsland er altså meget mere almindeligt på dansk.

Hvis du vælger at bruge det globale syd, bør du måske lige forklare at du mener 'udviklingslande'. Men det kommer naturligvis an på hvem du skriver til. Hvis du skriver til nogen der er fortrolige med betegnelsen, er der selvsagt ikke nogen grund til at forklare den. Men den lader til at være så tilpas sjælden at man nok bør forklare den hvis man henvender sig til folk der ikke i forvejen arbejder med ulande.

På dansk taler man også om ulande (hvor udvikling er forkortet til et u) og den tredje verden.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 13.06.2016 af Ida Elisabeth Mørch.